Annons
X
Annons
X
Börsplus
Krönika

Mikaela Idermark: Klockringning och varningsklockor

På börsen ringer man i noteringsklockan nästan varje dag. Det är trevligt. Mindre trevligt är att varningsklockorna ringer när alltfler följer strategin att ”teckna och sälja” istället för att äga på längre sikt. Börsplus aktieråd är som regel långsiktiga. När vi summerar november så ser vi att det är en strategi som funkat bra.

Börsplus portfölj
Foto: Johan Hallnäs / TT

Åtminstone ett dussintal bolag har börsnoterats bara under november månad, varav Crunchfish, THQ, Alligator, Serneke och Volati varit mer omdiskuterade. Börsplus har skrivit om tre av dem, THQ, Serneke och Volati.

Efter ett ha tittat och tagit del i ett antal bolag och prospekt under hösten har vi konstaterat några saker:

 • Att kvalitén på bolagen har varit allt annat än jämn. Bankerna uppvaktas var och varannan dag av bolag som vill till börsen. Många av bolagen uppfyller de nuvarande lagkraven för att finnas på börsen. Men att klara den gallringen är inte samma sak som ett de rakt igenom är kvalitetsbolag.
Annons
X
 • Mentaliteten ”snabba cash” har fått fäste. Många tecknar på spekulation och ser nyintroduktionerna som ett sätt att tjäna enkla pengar.
 • Att det må ha varit lönsamt att teckna aktier i vissa noteringar, men långt ifrån alla. Det har funnits en del bra bolag till bra priser, men också ägare som vill casha in. Ohållbara affärsidéer eller högt risktagande som ska säljas dyrt på börsen. Börsplus har bland annat avrått från att teckna Serneke och Volati.
 • Vi ser tecken på viss IPO-utmattning. Både banker och investerare verkar bli lite slarvigare och allt färre har engagemanget att köpa aktier i marknaden efter notering. Det är i alla fall en tolkning av att även succétippade aktier som Alligotor, Crunchfish och THQ har svårt att rusa våldsamt.
Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  • I flera fall har luften pyst ur flera nykomlingar redan kort tid efter handelsstart. Hit hör exempelvis Alligator, Crunchfish och Serneke.

  Men man bör att inte tacka nej till allt, dock vara kritisk och selektiv när man väljer. Dagens introduktioner till skyhöga värderingar kan man säkerligen fiska upp till låga värderingar när börsen tids nog sjunker.

  Produktionssänkning av oljan

  En viktig utveckling som det inte pratats så mycket om i Sverige är att oljepriset steg i samband med att oljekartellen Opec, nådde en oväntad överenskommelse om en produktionssänkning med 1,2 miljoner fat per dag. Samtidigt steg långräntorna på amerikanska statspapper. Brentoljan steg och ligger över 50 dollar och oljeaktierna tog ett skutt.

  Överenskommelsen berör produktionskvoter för varje medlemsland för att få ner överutbudet på marknaden. Dock är det svårt att kontrollera hur mycket olja som verkligen produceras. I vissa länder kan det vara stor skillnad mellan verkligen och vad myndigheterna uppger.

  Hur påverkar det finansmarknaden?

  Aktier relaterade till energisektorn har gått upp på de asiatiska marknaderna. Samma reaktionerna på börserna i USA och Europa. Marknaden räknar med att oljepriset fortsätter upp, trots de många frågetecken som finns kring Opecs plan. Att långräntorna på amerikanska statspapper stiger tyder på förväntningar om att ett högre oljepris ökar inflationsförväntningar, som Donald Trump redan väckt med sina utlovade satsningar på infrastruktur.

  Alla blickar går mot Rom

  Den 4 december är det folkomröstning i Italien och då ska folket ta ställning till om premiärminister Matteo Renzis förslag om att förändra konstitutionen, för att få en starkare regering.

  Förenklat innebär detta att senaten skulle få mindre makt och regionerna skulle ge upp befogenheter till staten. Det ökar möjligheten för landet att genomföra fler reformer. Att godkänna en lag från parlamentet tar 686 dagar idag och att påskynda denna lagstiftningsprocessen är en bakomliggande pusselbit till folkomröstningen.

  Samtidigt är banksektorn fortsatt en huvudvärk. Italiens tredje största bank Monte Dei Paschi di Siena, som handelsstoppats ett antal gånger under hösten, är på väg att gå omkull. Förutom att BNP-tillväxten i landet inte vill ta fart har Italien EU:s näst största statsskuld, över 130 procent av BNP.

  Vissa befarar att ett nej i folkomröstningen kan bli en katalysator för bankkollapser och kanske en återuppväckt EMU-kris. Det blir en spännande söndag med väntan på besked som kan påverka börserna rejält.

  BÖRSPLUS RÅD

  När vi nu stängt november månad så ser vi att utvecklingen för Börsplus råd är fortsatt goda. Köpråden går bättre än index och säljråden går sämre än index.

  BÖRSPLUS PORTFÖLJ

  Portföljen backade 0,3 procent under månaden jämfört med index som steg 2,4 procent. Framför allt gick Academedia, Bahnhof, Gränges, Ework och Studsvik sämre än Index. Moberg Pharma gladde oss med cirka 6 procent upp. Totalt i år är portföljen upp 20,1 procent jämfört med index som avancerat 2,2 procent.

  Månadens förändringar:

  RESURS BANK

  Vi bytte nischbank från Hoist till Resurs. Transaktionen kommenteras i en tidigare fredagskrönika.

  BYGGPARTNER

  Vi tog hem vinsten i Apple vilket beskrivs i den här fredagskrönikan. Istället lämnade vi plats för att teckna Byggpartner som ska in på börsen nästa vecka.

  Annons
  Foto: Johan Hallnäs / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X