Annons
X
Annons
X

Klockan tickar för Europas ledare

Klockan tickar. Bortom nyår kan en ny ekonomisk kris vänta – i USA. Euroväxlar kan vara lösningen som tar Europa upp ur sitt svarta hål i tid före nästa utmaning. Det säger William De Vijlder, chefsinvesterare på BNP Paribas.

William De Viljder.
William De Viljder. Foto: THERESE JAHNSON

Han reser flitigt mellan världens finansiella centrum. Dit brukar snarare New York och Hong Kong räknas än Stockholm, men på tisdagseftermiddagen gjorde William De Vijlder ett nedslag ett stenkast från de svenska finanskvarteren. SvD Näringsliv träffade honom i ett mötesrum på Nybrokajen för att ta del av hans prognos för världsekonomin 2012.

– Klockan tickar. Europas ledare måste komma fram med en trovärdig lösning snart, säger William de Vijlder.

På G20-mötet i Los Cabos, Mexiko, diskuteras möjligheterna till en gemensam EU-bank. Tidigare har euroobligationer förts upp på agendan. William de Vijlder tror att ett bättre alternativ är euroväxlar – gemensamma värdepapper inom EU för kortfristig upplåning.

Annons
X

– Alla alternativ inkluderar en viss moralisk risk och ett visst mått av uppoffrande av självbestämmande, men med kortare löptider minskar både risken och kraven, säger han.

Normalt har statsskuldsväxlar en löptid på omkring ett år, kortare än andra värdepapper som obligationer. Det är viktigt då kortare löptid gör att länder måste gå tillbaka till marknaden för att låna nya pengar snabbare och därmed har större incitament att hålla sig till regelboken. Genom att vara en del av systemet skulle krisländer som Spanien och Grekland kunna låna på marknaden till en betydligt lägre ränta än den nuvarande.

– Jag tror att detta är det enda sättet som gör det möjligt att få ned räntenivåerna, säger William De Vijlder.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Räntenivåns betydelse syns inte minst i Spanien nu. Där steg i måndags räntan för den spanska staten att låna på marknaden till 7 procent, samma nivå som tvingade Grekland, Portugal och Irland till nödlån. Under tisdagens auktion av statsskuldsväxlar syntes en kraftig uppgång i räntenivåerna sedan bara några veckor tillbaka.

  LÄS MER:
  Räntor pressar Spanien under ödesveckan.

  Spanien har redan blivit lovade upp till 100 miljarder euro från EU men detaljerna för lånet är ännu inte spikade. Exakt hur stort behovet av nytt kapital är för de spanska bankerna väntas visa sig i veckan när två oberoende konsultbolag ska presentera sina stresstest. IMF har beräknat behovet till 40 miljarder kronor, det finns en rädsla för att stresstesten kommer visa att det krävs betydligt större summor – kanske till och med mer än EU:s lånelöfte.

  LÄS MER:
  EU öppnar för omförhandling för Grekland.

  Ytterligare ett problem för Spanien är att EU:s permanenta räddningsfond ESM, som nämns som den troligaste källan för finansiering av lånet, tidigast träder i kraft den 9 juli. William De Vijlder tror att Spanien kommer att ta sig över de återstående hindren för att få lånet men att vägen till att nå det slutgiltiga målet, att ta sig ur den ekonomiska krisen, ligger betydligt längre bort.

  – Problemet är att marknaden har visat sig vandra som på en trappa. Kanske kan ett lån lugna marknaden något och få ned räntan, men det troligaste är att investerare sedan fortsätter promenaden så att räntan går i samma riktning uppåt, säger William De Vijlder.

  Han hoppas att en mer hållbar lösning såsom euroväxlar ska komma till stånd senast i höst.

  – Det kan vara sista kortet att spela, och frågan är om marknaden kan vänta så mycket längre, säger han.

  LÄS MER:
  Fyndläge i Europa – eller läge att lägga pengarna i madrassen?

  Bortom hörnet kan nämligen en ny kris dyka upp. I USA väntas statsskulden enligt den amerikanska kongressens budgetkontor (CBO) gå från 69 procent i år till en topp på 76 procent 2013. Samtidigt kommer räntan för statsskulden att öka.

  – USA tvingas välja mellan å ena sidan hög statsskuld och å andra sidan högre skattetryck och inflation. Oavsett vilket de väljer finns en risk för en ny kris liknande den som utlöstes av Lehman Brothers fall 2008, säger William De Vijlder.

  Annons
  Annons
  X

  William De Viljder.

  Foto: THERESE JAHNSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X