Annons

”Klistrar över bilder på kvinnor”

Kvinnor ska inte synas på bild i Saudiarabien – då slår sedlighetspolisen till. Att Ikea valt att radera kvinnor från sin katalog i Saudiarabien handlar troligen om att de velat gå myndigheterna till mötes, säger Jan Hjärpe, islamolog och expert på arabvärlden.

Publicerad

Nästa års upplaga av Ikeakatalogen som ges ut i Saudiarabien är helt fri från bilder på kvinnor och flickor – även bilder på Ikeas kvinnliga formgivare har tagits bort. Att företaget valt att radera bilderna på kvinnor handlar sannolikt om att Ikea vill gå myndigheterna till mötes, säger islamologen Jan Hjärpe:

– Min gissning är att de rådfrågat myndigheterna kring detta. Ikea vill ju sälja sina möbler och undvika konflikt med sedlighetspolisen och religiösa grupper som skulle kunna uppmana till en bojkott av Ikea, säger Jan Hjärpe.

Ikea raderade bort kvinnor på bild i sin möbelkatalog, som gick ut på den Saudiarbiska marknaden. Agerandet fick fart på debatten om Ikeas ställning i jämställdshetsfrågor. Kolla in förvandlingen på kommande bilder.

Foto: IKEA-KATALOGEN Bild 1 av 6

Ikea-katalogen i Saudiarabien.

Foto: IKEA-KATALOGEN Bild 2 av 6

Ur Ikea-katalogen i Sverige.

Foto: IKEA-KATALOGEN Bild 3 av 6

Ur Ikea-katalogen i Saudiarabien.

Foto: IKEA-KATALOGEN Bild 4 av 6

Ur Ikea-katalogen i Sverige.

Foto: IKEA-KATALOGEN Bild 5 av 6

Ur Ikea-katalogen i Saudiarabien.

Foto: IKEA-KATALOGEN Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons
Annons