Klimatstudie: Mat riskerar förlora näring

Snabbare tillväxt av grödor har varit en av få förväntat positiva effekter av växthuseffekten. Nu visar dock studier att näringsinnehållet sjunker när koldioxidhalten ökar.

Under strecket
Publicerad
ADAM LAU
Foto: ADAM LAU
Annons

Koldioxidnivåerna i atmosfären närmar sig 400 ppm (parts per million) och förväntas öka till 550 ppm under de kommande 40–60 åren. Vissa forskare anser att detta kommer att gynna matproduktionen, eftersom växterna är beroende av koldioxid och ökande nivåer leder till större skördar. Men en ny studie publicerad i Nature visar att den ökade tillväxten har en baksida: att grödornas näringsinnehåll minskar.

Forskarna bakom den nya studien har analyserat data från 143 olika försök, där sex olika grödor – vete, ris, majs, ärtor, sojabönor samt durra – odlades vid förhöjda koldioxidnivåer (550 ppm) samt vid normala koldioxidnivåer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons