X
Annons
X

Klimatsmart på Chelseamässan

Efter sjutton år kan jag konstatera: Chelsea Flower Show handlar allt mindre om världsfrånvänd trädgårdsglamour och alltmer om vår utsatta miljö och om vad vi själva kan göra mot sådant som humledöd och vattenbrist.

Sommartorka har blivit ett gissel även här i Sverige, framför allt i de sydöstra delarna med akut vattenbrist på både Öland och Gotland. I Storbritannien har trädgårdsägare levt med vattningsrestriktioner i åratal, och det är ingen slump att årets finaste pris gick till en idéträdgård med ett genomtänkt miljötema och enbart torktåliga växter. Trädgårdsdesignern Andy Sturgeon kammade hem den åtråvärda titeln Best in Show för andra gången och därmed även sin åttonde guldmedalj på Chelsea Flower Show.

Inspirerad av barndomens besök på Londons Naturhistoriska museum hade han skapat en modern Jurassic Park-trädgård med stenåldersfeeling och en konstgjord liten sjö omgiven av stora kalkstensblock och svarta "stålfenor" som såg ut att komma från en stegosaurus. Längst ner i trädgården brann en öppen eld omgiven av suckulenter och andra otörstiga Medelhavsväxter samt buskage av eldigt blommande kängurutassar från Australien. Konstigt? Inte på Chelsea Flower Show där en astronautträdgård på planeten mars gick och vann för nio år sedan.

En ny orange nejlikrot, ’Scarlet Tempest’, kom på andra plats i tävlingen Årets växt på Chelsea Flower Show.

Foto: Sarah Cuttle Bild 1 av 5

En dubbelblommande klematis med namnet ’Amber’ tog hem titeln Årets växt.

Foto: Sarah Cuttle Bild 2 av 5

Austinrosen ’Roald Dahl’ var en av finalisterna på trädgårdsmässan.

Foto: Sarah Cuttle Bild 3 av 5

Diarmuid Gavins The Harrods British Eccentrics Garden.

Foto: Sarah Cuttle Bild 4 av 5

Andy Sturgeons The Telegraph Garden.

Foto: Neil Hepworth Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X