Annons

Klimatsmart miljöbov

Även hotell påverkar miljön negativt. Skillnaden i jämförelse med de omdebatterade flygutsläppen är framför allt att det redan i dag finns teknik för att göra hotellbranschen mer hållbar. SvD har tittat på några av de hotell som kommit längst i arbetet.

Under strecket
Publicerad

The eco villa tar all energi från solceller och en vindturbin. Samtidigt hjälper tjocka väggar liksom växter på taket till att stänga värmen ute.

Foto: ANNA WICKSTRÖM Bild 1 av 5

En liten park av solpaneler ger energi för att driva The eco villa på Soneva Kiri i Thailand.

Foto: ANNA WICKSTRÖM Bild 2 av 5

Allt fler resorter gör sitt eget dricksvatten för att slippa plastflaskor och transporter.

Foto: ANNA WICKSTRÖM Bild 3 av 5

”Gömda” handdukar på Ibsens hotell i Köpenhamn minskar tvättmängden.

Foto: BRØCHNER HOTELS Bild 4 av 5

Scandic hotels spar energ med halva överkast energisnåla led-lampor.

Foto: SCANDIC HOTELS Bild 5 av 5

Som ett litet hobbithus ser den ut, The eco villa i Thailand. Med sina rundade former och ett grönskande tak är det här ett prototyphus och ett av de senaste spjutspetsprojekten i hotellkedjan Six Senses arbete med att minska hotellens miljöpåverkan. Villan är byggd i de mest miljövänliga materialen av lokala thailändska hantverkare med kunskaper om gamla byggnadsmetoder.

Modern klimatsmart teknik finns också – solceller och en vindsnurra förser villan med förnyelsebar el till belysning och luftkonditioneringen, så lyx saknas inte. Är det här kanske framtidens hotellrum, där vi kan bo gott utan att bidra till den globala uppvärmningen?

Annons
Annons
Annons