Annons

Janerik Larsson:Klimatskeptiker?

VARBERG 2015-04-28 Reaktor 1 och 2 på Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg där statliga Vattenfall är huvudägare. Vattenfall planerar att stänga kärnreaktorerna Ringhals 1 och 2 redan 2018-2020, inte 2025 som tidigare.
VARBERG 2015-04-28 Reaktor 1 och 2 på Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg där statliga Vattenfall är huvudägare. Vattenfall planerar att stänga kärnreaktorerna Ringhals 1 och 2 redan 2018-2020, inte 2025 som tidigare. Foto: ADAM IHSE

Det talas ibland i klimatdebatten om de som är skeptiker inför de kalkyler som redovisas. Jag skulle tro att mycket av denna skepsis handlar om något helt annat, nämligen skepsis riktad mot de politiker som är motståndare till effektiv, miljövänlig elproduktion.

Under strecket
Publicerad

I tisdagens Dagens Industri skriver Staffan Qvist, författare till boken ”Klimatnyckeln”, om den regeringen Löfvens sällsamma hantering av den svenska kärnkraften.

Nedläggningen av Ringhals reaktorer R1 & R2 (R12) är den viktigaste klimat & miljö-frågan i Sverige i nutid. Reaktorerna kan var för sig under en timme producera ungefär den mängd el som en svensk använder under sin livstid. Jämfört med motsvarande mängd kolkraft, så undviker deras gemensamma drift i dag upp till 13 miljoner ton CO2-utsläpp om året, vilket ungefär motsvarar utsläppen från all biltrafik i Sverige. Även om man konservativt endast tar hänsyn till annulleringar i EU:s utsläppshandelssystem till 2023, så meddelar Konjunkturinstitutet att beslutet kommer att leda till ökade utsläpp på minst 8 miljoner ton CO2. 

Annons
Annons
Annons