Klimatprognos: Nya värmerekord inom fem år

Förra året var ett av de tre varmaste som har uppmätts på jorden. Enligt en ny rapport från Meteorologiska världsorganisationen blir något av de kommande fem åren sannolikt ännu varmare. Arkivbild.
Förra året var ett av de tre varmaste som har uppmätts på jorden. Enligt en ny rapport från Meteorologiska världsorganisationen blir något av de kommande fem åren sannolikt ännu varmare. Arkivbild. Foto: David Zalubowski/TT

Något av de närmaste fem åren kommer sannolikt att bli det varmaste som hittills har uppmätts. Det förutsäger en ny rapport från Meteorologiska världsorganisationen (WMO).

Under strecket
Jörn Spolander/TT
Publicerad
Annons

Med 90 procents sannolikhet kommer något av åren 2021–2025 att bli det varmaste som någonsin har uppmätts på jorden. Och sannolikheten för att medeltemperaturen då överstiger 1,5 grader jämfört med förindustriell nivå bedöms vara 40 procent.

Det blir i så fall en första, tillfällig närkontakt med 1,5-gradersmålet. Det är den gräns som världen enligt Parisavtalet inte ska överskrida för att konsekvenserna av den globala uppvärmningen fortfarande ska vara hanterliga. Detta är budskapet i en ny rapport från Meteorologiska världsorganisationen, som bygger på en sammanvägning av nio olika klimatmodeller.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons