Annons

”Klimatpolitiken borde inte formas efter medelklassen”

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och statsminister Stefan Löfven (S).
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Svensk klimatpolitik bestraffar och beskattar, vilket drabbar människor som har små möjligheter att leva miljövänligt. Men klimatomställningen får inte endast bli en moralisk livsstilsfråga. Socialdemokraterna bör driva på för rättvisa gröna reformer, skriver Kalle Sundin, initiativtagare till idésmedjan Gröna folkhemmet som nu lanseras.

Uppdaterad
Publicerad

Svensk politik är hård mot den som saknar resurser att leva klimatvänligt. Den bestraffar och beskattar, men stärker allt för sällan möjligheterna att ställa om i gengäld. Ofta är det de som har svårast att byta livsstil som får minst tillbaka för sina miljöavgifter.

Den som springer mot busshållplatsen för att hinna med morgonens enda avgång från hemorten har svårt att omfamna förslag på högre bensinskatt. Den som gång på gång drabbas av tågförseningar i sitt veckopendlande blir bekymrad om flygplatsen i länet stängs. Den som arbetar i en industri som står för stora utsläpp kan inte glädjas åt en grön strukturomvandling om inte samhället visar att denne kommer ges stöd att skifta yrkesbana.

Kalle Sundin.

Foto: Henrik Karlsson Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons