X
Annons
X
Artikelsamling

Klimatkollen: Vi har ett systemfel

Trycket på naturresurser och ekosystem ökar, klimatförändringarna tilltar. Fortsätter vi så här kommer vi att helt urholka basen i de system som håller oss vid liv.

Ungefär så formulerade sig Anders Wijkman, ordförande i Romklubben, när han i veckan presenterade sin nya bok, "Come On".

– Vi har ett systemfel, sade han mer än en gång under det fullsatta seminariet och konstaterade att vi utnyttjar såväl natur som människor på sätt som inte alls är hållbara.

Naturen är i princip gratis att bruka, menade han. Och inte en enda sektor skulle gå med vinst om de sanna kostnaderna för exempelvis vatten och utsläpp av växthusgaser räknades in i produktionen.

– Det gick an att hålla på när världen var oändligt stor i förhållande till människan. I dag är vi åtta miljarder människor, då krävs en ny ekonomisk modell, sa han.

Människan då? Wijkman lyfte gruvbrytningen i Demokratiska republiken Kongo och textilfabriker i Bangladesh eller Etiopien som exempel på hur individer far illa i dagens strukturer, men konstaterade att sociala problem och orättvisor finns överallt – även i Sverige.

De sociala klyftorna riskerar tilliten i samhället, framhöll han:

– Har vi inte tillit kan vi glömma de långsiktiga beslut som krävs.

Låter det deppigt?

Det är det. Samtidigt var såväl Wijkman som övriga talare överens om att vi kan klara alla de utmaningar vi har framför oss – om vi bara sätter lite fart.

VECKANS MINUS: Att så många människor ännu skräms av den transformation som klimatförändringarna kommer att tvinga samhället att genomgå.

VECKANS PLUS: Allt gott som kan komma med nämnd transformation.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X