X
Annons
X
Artikelsamling

Klimatkollen: Utsläpp vi har makt över

Omkring 80 procent av jordens befolkning har aldrig någonsin satt sin fot i ett flygplan. Detta enligt Boeings vd, i en intervju jag hittar på nätet.*

I Sverige flyger vi i genomsnitt sträckan Stockholm–Lissabon tur och retur varje år.

För vissa låter det mycket. För andra extremt lite.

Boeings vd ser möjligheter i 80-procentssiffran – hans bolag ska växa och nå ut till så många som möjligt av alla de som inte flyger.

Sjukt deppigt för klimatet, förstås. Fjolåret mätte 1,2 grader varmare än före industrialismen (vi ska helst inte över 1,5 grader) och 2018 inleddes med rekordlåg isutbredning på Arktis.

Och jag vet att jag är en jobbig jävel när jag säger det här. Men de som är unga i dag kommer att få en stökig framtid här på jorden om vi inte skärper till oss.

Tur då att möjligheter går att se även åt andra hållet.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Alla reser inte som vi svenskar och har därmed inte möjlighet att minska sina utsläpp som vi. Uppenbart flyger inte heller alla svenskar till Thailand över julen, Alperna på sportlovet och annan valfri exotisk destination om sommaren.

Även här i Sverige finns de som flyger mer och de som flyger mindre. Många av oss kan snabbt dra ned på vårt fotavtryck – om vi bara vill.

Veckans minus: Att långa resor ännu är så gott som synonymt med flygande.

Veckans plus: Att det inte alltid kommer att vara så.

* Siffran varierar vid en googling, men jämfört med andra uppskattningar är den åt det lägre hållet.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X