Annons

Klimatkollen: Tyvärr, Sverige – att vara bäst duger inte

Klimatrapporterna har haglat över oss den senaste veckan, den ena dystrare än den andra. Ett par exempel:

1) Climate Action Tracker har beräknat att vi kommer att landa på 3,3 graders temperaturökning till sekelskiftet, om inget görs.

2) I en forskningsrapport i tidskriften PNAS konstateras att världen på bara två sekler har lyckats upphäva en 50 miljoner år nedkylningstrend på planeten. Till 2050 kan vi ha tagit oss till ett klimat som närmast liknar det vi hade under en närmast isfri epok kallad Eocen, som sträckte sig mellan 57 och 35 miljoner år tillbaka i tiden.

Någon som vill ha lite positiva nyheter? Hör på detta: när Climate Change Performance Index (CCPI) tittar på vilka länder som är bäst – och vilka som är sämst – av 60 undersökta länder, hamnar Sverige i topp.

Härligt, va?

Men tyvärr finns ett stort problem även med Sverige, som jag skriver om i veckans klimatkrönika. Låt vara att vi inte är som USA, som föga förvånande rasar på årets rankning och rankas sämre än Iran, Sydkorea och Australien (Så sent som förra veckan beslutade också miljömyndigheten EPA att landets kolkraftverk ska få släppa ut 35 procent mer CO2).

Men Sveriges problem är detta: inte heller vi gör vår beskärda del för att nå Parisavtalet (läs mer om vad som saknas i klimatkrönikan).

”Äh, vad lilla Sverige gör spelar ingen roll”, säger någon.

Men som jag såg någon skriva på Twitter härom dagen: i så fall kan man ju hoppa över att rösta i nästa val. För vad gör din röst för skillnad i det stora perspektivet?

Och kanske är det just som en röst som man kan se Sveriges klimatarbete. En liten men stark röst i en värld där andra (läs: Trump) skriker att klimatförändringarna, om de existerar, nog kommer att gå över.

CCPI lämnar för övrigt de tre översta platserna i sin rankning tomma, då inget land anses göra tillräckligt för att hamna där. Tänk om Sverige kan ta sig in på topp-3 nästa år?

PS. Klimatmötet i Katowice går nu in på sluttampen, men som väntat går mötet mot en urvattnad slutprodukt där de viktigaste frågorna skjuts på framtiden. Men kanske har politiker som Arnold Schwarzenegger och Isabella Lövin har rätt: att andra aktörer tar vid där storpolitiken misslyckas. DS.

Publicerad
Annons
Annons
Annons