Annons

Klimatkollen: Tragiskt självmord ställer frågan – vad är vår framtid värd?

Tänk om allt är mycket värre än ni tror? Om världen är på väg mot katastrofala klimatförändringar, redan vid två eller tre graders uppvärmning?

Det både gör ont i magen att skriva om självmord, men den här gången är det för viktigt för att inte göra det.

Världen har förlorat en av sina mest framstående klimatekonomer, Martin Weitzman, 77 – mannen som enligt Bloomberg ”fick ekonomer att ta klimatmardrömmar på allvar”, med argument som just dem ovan.

På sannolikhetsspråk kallas de ”fat tails”, eller feta svansar; små sannolikheter med stora konsekvenser. Och det kan tyckas märkligt, men innan Weitzman gav sig in i den akademiska debatten inom klimatekonomin bortsåg man i princip helt från risken för katastrofala effekter.

En av dem som anklagas för den typen av brister i sina beräkningar är världens förmodligen mest kända klimatekonom: William Nordhaus, som fick 2018 års ”nobelpris” i ekonomi, eller Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne som det egentligen heter.

Beslutet var kontroversiellt, som jag skriver i veckans klimatkrönika – där jag också jämför de båda ekonomernas syn på vad som egentligen är ekonomiskt smartast: att fortsätta som nu (Nordhaus) eller att vidta drastiska åtgärder (Weitzman).

Mindre än ett år efter Nordhaus nobelpris valde alltså Weitzman att ta sitt eget liv. Men hans avgörande bidrag till klimatekonomin lever vidare – och kommer i framtiden, tror jag, att ses som betydligt viktigare än Nordhaus.

Publicerad
Annons
Annons
Annons