X
Annons
X
Artikelsamling

Klimatkollen: Testa – hur klimatvänlig är du?

Jag lever som att vi hade 2,8 jordklot.

Nej, det handlar inte om någon sorts genomsnittssiffra för svenskar – det handlar om utsläpp som orsakas av val som jag gör i min vardag. Om bilen jag kör, flygresorna jag gör, maten jag äter, lägenheten jag bor i, prylarna jag köper.

Jag säger det igen: 2,8 jordklot. Jag orsakar utsläpp av 7,6 ton CO2-ekvivalenter (alla växthusgaser omräknade till CO2) om året.

Hur vet jag detta? Jag testade precis Klimatkalkylatorn, en tjänst som utvecklats av SvD tillsammans med det ansedda forskningsinstitutet Stockholm Environment Institute och WWF, som en del av SvD:s satsning Klimatutmaningen. Slutsatsen: Jag är visserligen bättre än genomsnittet i Sverige – men sämre än genomsnittet globalt. Och långt över den nivå som krävs för att vi ska nå målen i Parisavtalet.

Jag är visserligen partisk, men Klimatutmaningen – och Klimatkalkylatorn i synnerlighet – är helt fantastisk. Man får inte bara tydliga siffror på sin egen påverkan (det är klart att det är uppskattningar, men ändå baserad på forskning), utan också konkreta tips om hur man kan minska sin egen klimatpåverkan.

Att man bör minska konsumtionen av rött kött är väl allmän vetskap, likaså att man bör dra ner på flygandet. Men visste du att ost orsakar mer utsläpp än fläsk eller kyckling, räknat per kilo? Osten släpper ut 8 kg CO2 per kilo, mot 6 kg för fläsk och 3 kg för kyckling, enligt siffror från SLU. Dystra nyheter för undertecknad, som älskar ost.

Däremot är det bättre nyheter att potatis är en klimathjälte – jag älskar potatis också! – med enbart 100 gram CO2-utsläpp per kilo.

Man kan förstås fråga sig om det är mitt individuella ansvar att se till att vi ställer om till en klimatvänligare värld. Eller om det är beslutsfattare inom politik och näringsliv som borde se till att vi inte fortsätter låna från framtiden.

Jag lutar mer åt det senare. Men det betyder inte att var och en av oss inte kan göra vår beskärda del. Själv äter jag numera ost enbart på helgerna.

Förresten, nästa vecka är det Almedalsveckan – ett gyllene tillfälle för mig att tvinga några av landets högsta beslutsfattare själva göra Klimatkalkylatorn. Vi får se om de vågar.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X