Annons

Klimatkollen: Svenskarnas krav på arbetsgivarna – var klimatvänlig

Det pratas om att världen behöver en klimatdiktatur för att verkligen få fart på omställningen och minska utsläppen. Och visst, demokratins kvarnar mal ofta långsammare än när en enskild person pekar med hela handen och bestämmer vad som ska göras.

Men, som jag skriver i veckans klimatkrönika, pekar allt mer på att klimatdemokratins kvarnar verkar ha fått upp tempot ordenligt. Det senaste exemplet kommer i en stor arbetslivsundersökning från Manpower som publiceras nästa vecka, men som SvD har fått ett smakprov av.

Där konstateras att nio av tio svenskar tycker att det är viktigt att deras arbetsgivare tar ansvar för klimatet. Två av tio tycker att deras arbetsgivare gör för lite, medan hela 14 procent säger att de aktivt låtit bli att söka jobb på grund av att arbetsgivaren tar för lite klimatansvar.

Och Sverige är inte ensamt. I Frankrike skrev i höstas 20 000 studenter på landets toppuniversitet under ett manifest som sa att de vägrade jobba för företag som inte tog ansvar för klimatet.

För den som inte vill rösta med fötterna och säga upp sig om arbetsgivaren är för klimatovänlig, finns en rad andra knep att ta till. Jag går igenom dem i krönikan, där jag också ger några tips på vad man kan säga till chefen, men kortfattat kan detta sägas: det behöver inte vara svårt. Påpeka att klimatkompensation är avdragsgillt. Lobba för lite nudging på konferensluncherna, där man kanske inte alltid måste ha kött som norm. Ta inspiration av alla de runt 100 företag, kommuner och organisationer som redan har lovat att ställa om sin tjänstebilsflotta till fossilfri – eller alla dem som har valt att sälja sina tillgångar i företag och fonder där en del eller hela verksamheten sker inom fossil energi.

Kanske är detta den bästa klimatinsats du kan göra – din arsbetsgivare har ändå sannolikt betydligt större klimatpåverkan än du själv har.

Så ruva på den här listan under påsken, ta med den till chefen på tisdag – så fortsätter vi få klimatdemokratins kvarnar att accelerera.

Glad påsk!

PS. Veckans måsteläsning är utan tvekan Jonas Fröbergs reportage om elbilsracet – och hur det hackar på grund av kampen om en viktig komponent, där Kina håller på att få totaldominans. Batterier. DS.

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons
Annons