Annons

Klimatkollen: Så kan klimatförändringarna stärka Kinas makt

Äntligen! Klimatkollen – originalet – är tillbaka, efter ett plågsamt långt sommaruppehåll.

Men nu kommer vi att sätta högre fart än någonsin. Under hösten kommer SvD:s klimatbevakning att ta ytterligare stora kliv framåt.

Och det behövs. Bränderna i Amazonas och Sibirien, orkanen Dorian och Greta Thunbergs seglats över världshaven sätter alla fingret på att klimatet är hetare än någonsin – både bokstavligt talat, och i debatten. Juni och juli i år var de varmaste juni- och julimånaderna som någonsin uppmätts globalt sett. Och utsläppen i Sverige minskar inte, trots omfattande ansträngningar för att lyckas med just det.

Det är lätt att låta sig nedslås av de dystra siffrorna. Men den som söker hopp kan förslagsvis besöka valfri energikonferens. Det gjorde jag, på onsdagen, då jag modererade SvD Energy Summit.

Jag skriver om några av de mest spännande diskussionerna under konferensen i veckans klimatkrönika, då med fokus på hur makten i världen förskjuts när de tunga fossilländerna förlorar sitt inflytande. Vi står mitt uppe i ett skifte där nya aktörer kan bli dominerande på energimarknaden, som Kina eller länder runt ekvatorn. Och i viss mån kanske även Sverige.

Men lika viktigt som de geopolitiska diskussionerna på Energy Summit var den totala dominans som klimatfrågan hade. Och hur energifrågan plötsligt har gått från att vara två tråkiga hål i väggen till att vara vägen till att rädda planeten. Och tro mig, det händer mycket i den branschen, mycket som vi ännu inte rapporterat om i medierna – en del av det som sker kommer SvD att sätta strålkastaren på under hösten.

För mig är det uppenbart: utsläpps- och temperaturkurvorna pekar åt fel håll. Men världen har också till sist insett allvaret – och börjar agera. Låt oss hoppas att det sker snabbt nog.

PS. Det finns otroligt mycket kvalificerad klimatjournalistik som har publicerat på svd.se sedan det senaste nyhetsbrevet, nedan har jag samlat ett litet urval. En personlig favorit är fördjupningen om orsakerna bakom bränderna i Amazonas. Missa inte! DS.

Publicerad
Annons
Annons
Annons