Jenny Stiernstedt:Klimatkollen: Politikernas ansvar omöjligt springa ifrån

Jenny Stiernstedt

Just nu rasar debatten om individens kontra politikens ansvar för ett hållbart samhälle och mest intressant är kanske hur beslutfattarna själva förhåller sig till frågan.

Här tänkte jag dock lämna Sverige ett slag och i stället kika på Finland. Där stack nämligen miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) i höstas ut hakan när han manade gemene finne att halvera sitt koldioxidavtryck till år 2030.

– Det här är en kampanj och uppmuntran, inte tvångsåtgärder, sa han till nyhetsbyrån FNB under en pressträff.

Eftersom staten har som mål att under samma tidsperiod minska utsläppen av växthusgaser med 39 procent, fick ministern så klart en följdfråga om varför regeringen kräver mer av konsumenterna än av sig själv.

Enligt finska medier blev svaret så där lagom politikerluddigt – Tiilikainen sa att även han lovat att halvera sin klimatpåverkan och framhöll att ”det här är ett sätt att göra verklighet av åtgärderna”.

Stort fokus på individen, med andra ord.

Att skippa en flygresa eller två är för många det enklaste sättet att minska sitt klimatavtryck på, det är sant. Kruxet är bara att det inte på länga vägar räcker till för att nå ner till de nivåer som krävs för att hållbarhet ska bli mer än ett vackert ord.

Här måste i stället en helt ny samhällsstruktur byggas. Och ja, där har politikerna ett ansvar omöjligt att springa ifrån.

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons