Annons

Klimatkollen: Nobelpristagare och FN på kollisionskurs – vem ska man tro på?

För det första: nej, han är inte nobelpristagare – han får Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, i folkmun kallat ”Ekonomipriset”. Och det är på måndag han får det, den omdebatterade klimatekonomen William Nordhaus.

Hans gärning är otroligt viktig: han var en av de första att på allvar ta med klimatförändringar i ekonomiska kalkyler. På sätt och vis kan man säga att det lade grunden för hur (åtminstone delar av) näringslivet i dag är en av de starkaste drivkrafterna i klimatarbetet. Det är helt enkelt ekonomiskt vettigt att agera.

Men Nordhaus är samtidigt mycket kontroversiell. Han räknar på hur mycket klimatskador kostar i kronor och ören – och jämför det med vad åtgärderna för att begränsa klimatförändringarna kostar. På senare tid har han landat i slutsatsen att det är alldeles för dyrt att begränsa uppvärmningen till 2 grader. Vi har agerat för sent. Nu är det ekonomiskt vettigare att sikta på 3 grader, menar han – ett argument som han framförde så sent som på torsdagskvällen i SVT:s Nobelstudion.

Ironiskt nog får Nordhaus sitt pris samtidigt som ledare från världens länder befinner sig i Polen för att försöka komma överens om hur vi ska begränsa uppvärmningen till 2 grader, eller så nära 1,5 som möjligt – den målsättning som världen enades om i Paris för tre år sedan, och som baseras på rapporter från FN:s klimatpanel IPCC.

Så vem ska man lyssna på, Nordhaus eller de tusentals forskarna bakom IPCC? Den frågan försöker jag besvara i veckans klimatkrönika (läs den här).

PS. Visst måste man älska Arnold Schwarzenegger? I Polen har han upplyst om att USA visst är med i klimatavtalet. Delstaterna kontrollerar 70 procent av landets utsläpp, poängterar han. Jag bjuder för övrigt på ovanligt många artiklar den här veckan – det händer helt enkelt så mycket kring Polen just nu som ni inte får missa! DS.

Publicerad
Annons
Annons
Annons