Peter Alestig:Klimatkollen: Luftföroreningar gör dig korkad

Peter Alestig

Ibland kan det vara bra att vidga perspektivet lite och inte bara tänka på klimatvinsterna av att ställa om till förnybar energi. En omställning bjuder också på så många andra vinster – inte minst hälsomässigt.

Forskningen har på senare år konstaterat den ena vidriga hälsoeffekten efter den andra av förbränning av fossila bränslen. Du har säkert läst att luftföroreningar gör att tusentals dör i förtid varje år, bara i Sverige. I Europa handlar det om vansinniga en halv miljon människor årligen, enligt uppskattningar från 2017. Barn och människor med existerande sjukdomar drabbas värst.

Utöver det har forskning bland annat visat att barn löper ökad risk att drabbas av psykisk ohälsa av smutsig luft, äldre löper ökad risk att drabbas av demens och alla av oss kan få magproblem av föroreningarna. Och så vidare.

Nu lägger ny forskning ytterligare en chockerande negativ hälsoeffekt till den dystra högen: luftföroreningar kan göra dig mindre intelligent (hur sjutton det kan vara möjligt går jag närmare in på i veckans klimatkrönika).

Studien har genomförts i Kina, där de enorma problemen med luftföroreningar har fått regimen att vidta en rad drastiska åtgärder, som storsatsning på elektrifiering av bilar, kraftig begränsning av biltrafik i stadskärnor och tvångsstängda kolkraftverk.

Och vet du vad, åtgärderna sparar inte bara människoliv, minskar den psykiska ohälsan hos unga, räddar äldre från demens, minskar magproblem och ökar intelligens. De är också bra för klimatet.

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons