X
Annons
X
Artikelsamling

Klimatkollen: Klimatet är hetare än någonsin – på gott och ont

Vad sjutton har hänt med vädret? Det är frågan alla ställer sig nu. Maj verkar plötsligt ha blivit juli. Badsjöar har blivit sommarvarma innan sommaren officiellt har anlänt. Ljuvligt! Eller?

Bakom den första frågan lurar en annan, mer oroande: Är det klimatförändringar vi bevittnar?

Innan jag ger mitt svar på frågan, låt mig presentera mig själv. Jag heter Peter Alestig och har bevakat klimat och hållbarhet under större delen av min journalistiska karriär, bland annat vid Sveriges Radio, men främst här på Svenska Dagbladet.

Som journalist på SvD har jag med egna ögon fått se tragiska konsekvenser av klimatvariabilitet, kraftiga klimatsvängningar. Som i Mali, där ökningen av konflikter mellan nomadfolk och bofasta kopplas till den ökade vattenbristen i regionen. Eller i Sydafrika, där nederbörden har varit rekordlåg de senaste åren och desperationen efter vatten är så stor i vissa delar av landet att man funderar på att bogsera is från Antarktis.

Men jag har också fått se hur inspirerande innovationer hjälper både miljö och människor. Som det smogsugande tornet i Peking. Eller solceller på taken hos fattiga invånare på landsbygden i västra Kenya.

Och jag har från första parkett fått bevittna hur världens samlade ledare gjorde det ingen på förhand trodde var möjligt, när SvD under 2015 drev klimatsatsningen SvD 2 grader. Jag kommer aldrig att glömma crescendot, när jag och Jenny Stiernstedt sände vår klimatpodd från ett hörn på förhandlingsgolvet i Paris.

Nu har Jenny Stiernstedt gått vidare till nya utmaningar, som det heter. Och jag, som i dag är nyhetschef på SvD Näringsliv men fortsatt viker en stor del av min tid åt hållbarhetsfrågor, har fått äran att ta över Klimatkollen.

För dig som prenumerant på nyhetsbrevet innebär det att den korta paus som Klimatkollen har tagit, nu äntligen är över. Innehållsmässigt sker ingen större förändring – du kommer fortfarande att få en uppdatering på de senaste och viktigaste klimatnyheterna, fast med mig som redaktör.

Så till frågan som vi inledde med: är det klimatförändringar som vi bevittnar? Nej, den slutsatsen kan man inte dra. Man måste skilja på väder och klimat, som meteorologen och klimatexperten Martin Hedberg konstaterar i en av artiklarna här nedan.

Men med det sagt: klimatet är hetare än någonsin. I dubbel bemärkelse. 2017 blev, som bekant, det näst varmaste året som uppmätts sedan slutet av 1800-talet (endast slaget av 2016). Och april 2018 var den 400:e månaden i rad som var varmare än normalt, globalt sett.

Detta är långt ifrån (bara) en solskenshistoria för Sverige. Värmeböljor som denna blir sannolikt vanligare, men utöver sommarvarma sjöar leder det till torka och vattenbrist. Och som Martin Hedberg också poängterar: efter intensiva värmeböljor, kommer sannolikt kraftiga regnoväder.

Men klimatet är också hetare än någonsin i en mer positiv bemärkelse: i landets medier. Flera storsatsar nu på klimatområdet, precis som SvD har gjort sedan 2015.

Nu gör vi det i form av en nyrekryterad klimatreporter. Och förstås, genom det här nyhetsbrevet. Tack för att du prenumererar – vi hörs om en vecka.

PS. Veckans måsteläsning är vinnaren i klimatdebattävlingen för unga, som SvD har arrangerat. Vinnarbidraget är "Vi använder atmosfären som en soptipp", författad av 14-åriga Alice Heiman – du hittar det här nedan.

Läs mer om Klimatkollen
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X