Jenny Stiernstedt:Klimatkollen: Kanske borde vi bara tagga ner

Jenny Stiernstedt

Jag ska villigt erkänna att jag de senaste åren varit mer eller mindre besatt av det faktum att vi i Sverige och världen måste minska våra utsläpp av växthusgaser.

Det ingår liksom i yrkesbeskrivningen.

Sedan flygdebatten drog igång har jag i detalj följt vad vetenskapen säger om vårt framtida resande i luften. Och efter att ha pratat med en handfull forskare kan jag bara konstatera att svaret på hur mycket vi egentligen kan flyga beror på vem man frågar.

Att vi måste ner från dagens nivåer är alla dock tydligt överens om.

Men efter de senaste veckornas många reaktioner och utspel börjar jag tvivla på om det här verkligen är rätt fokus.

Som situationen är nu bankar alla olika läger fakta (nåja) i huvudet på varandra, varpå kombattanterna gräver sig än djupare fast i respektive ståndpunkt.

Under ett normalår flyger bara tre procent av jordens befolkning utomlands, enligt Stefan Gössling vid Linköpings universitet. De av oss i Sverige som har möjlighet att resa mycket utgör således en minoritet.

Snarare än att peka på begränsningar och barriärer, borde vi kanske snacka ännu mycket mer om varför vi flänger så jädra mycket?

Går det att ha ett liv utan att fara omkring? Vilka blir vi utan vinterns soltripp och den där spontana weekendresan?

Kan vi till och med få en lite skönare vardag om vi bara taggar ner?

VECKANS PLUS: Att flydebatten fortfarande lever och sätter fart på klimatskriverierna.

VECKANS MINUS: Att vi så gärna glömmer bort att vi tillhör en ”flygöverklass” – där väldigt få flyger lika mycket som vi.

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons