Peter Alestig:Klimatkollen: Kan Sverige bli världens Greta Thunberg?

Peter Alestig

Så har Sverige har gjort sitt val – nu är det dags för politikerna att göra sitt. Och för den som vill ha klimatet högt på agendan är det trösterikt att minnas alla klimatlöften i valdebatten. De haglade som om de hörde hemma i Florence, den extrema orkan som just nu närmar sig USA:s östkust. De kom från höger och vänster, från gröna, röda, gula och blå partier (läs en sammanfattning nedan – och vad forskarna menar saknas här).

Som Chalmers-professorn Tomas Kåbergers nyligen sa till SvD: ”Om klimatpolitiken var den enda viktiga frågan skulle de kunna bilda en handlingskraftig majoritetsregering”. Även om det knappast lär ske, kommer Sveriges nästa regering onekligen ha en hel del klimatlöften med sig till Rosenbad.

I veckans klimatkrönika konstaterar jag att det inte bara vore bra för Sverige med en regering med hög klimatagenda (minns förra veckans text om de stora vinsterna som finns med en ambitiös klimatpolitik). Det vore ett välkommet inslag i det internationella klimatarbetet, där Parisavtalets omvandling till praktik tycks ha gått i stå.

Med en hög klimatagenda kan kanske Sverige bli den inspiratör för världen som 15-åriga Greta Thunberg tycks ha blivit för Arnold Schwarzernegger.

Vi hörs om en vecka!

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons