Annons

Klimatkollen: Kan svenskt kogödsel konkurrera med elbilar?

Det händer ibland att man stannar upp. Att man tänker tillbaka på hur det var. Och hur det är nu. Och att man måste nypa sig i armen.

Så är det för mig under årets Almedalsvecka.

Orsaken: hållbarhetsagendan är överallt. Politikerna ropar från scenen att vi ska sluta sälja bensin på våra mackar (MP), att vi ska lagra CO2 i marken (C), att vi ska köra lastbilar på elvägar (L), att vi ska satsa på fjärde generationens kärnkraft för klimatet (M). Listan fortsätter.

Men ännu mer spännande är faktiskt det som händer bakom scenen.

Inför årets Almedalsvecka uppmanade Aftonbladets Jonathan Jeppsson att alla bör ha ett ”climate moment” om dagen. Och det har det onekligen varit svårt att inte ha. En sökning på ”klimat” i det officiella programmet ger 687 träffar – det betyder, mycket grovt räknat, att det i varje givet ögonblick har pågått i snitt 10 evenemang på temat.

På SvD:s scen har vi hunnit diskutera allt från provocerande frågor som hur stor klimatpåverkan varje nytt barn har, till framtidens granskande klimatjournalistik, till om kärnkraft är rätt väg att gå för att möta klimathotet.

Utanför vårt tält har jag själv varit med och pratat om hur FN:s hållbarhetsmål kan integreras när vi bygger framtidens städer – och hur själva byggandet kan ske klimatneutralt (en diskussion som vi hade samtidigt som Lidl tog första spadtaget i bygget av vad som påstås bli Sveriges första CO2-neutrala byggnad).

Och jag har diskuterat med bland andra Centerpartiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin om biogasens framtid i Sverige – och förstått att C är berett att ställa sig bakom MP:s utspel från i söndags om att stödet till svensk biogasproduktion måste öka.

Det där med biogasen är intressant – flera svenska storföretag, som Ikea och Arla, satsar just nu på området. Samtidigt pågår en statlig utredning om just hur biogasproduktionen i Sverige kan utvecklas. Enligt branschen är potentialen stor – World Biogas Association hävdade nyligen att ett fullt utnyttjande av biogas kan sänka de globala CO2-utsläppen med 13 procent. Arla menar att bara deras bönder kan producera biogas motsvarande 54 miljoner liter diesel om året.

Tekniken har också andra fördelar, som att den är lättare att rulla ut i den befintliga infrastrukturen och – för Sveriges del – att den kan produceras i landet, bland annat på landets bondgårdar av gödsel eller av matavfall.

Kan svenskt kogödselbränsle konkurrera med elbilar? Mitt svar: det handlar inte om konkurrens. Det handlar om att vi behöver alla hästar vi kan hitta för att få tillräcklig kraft i omställningen.

Samtidigt som Almedalen slår rekord i klimatengagemang, slås nämligen flera andra mer obehagliga klimatrekord. Som temperaturrekord i Europa förra veckan. Så sent som i tisdags kom en rapport från en grupp klimatforskare som pekade på att den typen av värmeböljor har blivit upp till fem gånger mer sannolika nu på grund av våra utsläpp av växthusgaser. Samtidigt nådde månadsnivåerna av CO2 i atmosfären ett nytt rekord i maj i år, på 414,66 ppm enligt observatoriet på Mauna Loa. Och skövlingen av regnskog fortsätter att öka i Brasilien.

Kort sagt: det händer mycket nu, både med klimatförändringen och klimatomställningen. Låt oss hoppas att den senare går snabbare än den förra.

Med detta tar Klimatkollen sommaruppehåll – vi är tillbaka i augusti. Trevlig sommar!

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons
Annons