X
Annons
X
Artikelsamling

Klimatkollen: Kan Metoo leda väg för klimatet?

Jag som till vardags känner en enorm matthet varje gång jag går in på Facebook, kunde i helgen knappt slita mig. På skärmen framför mig växte kvinnliga journalisters upprop #deadline fram.

Som jag längtat efter det.

Att från insidan kunna ta del av den rörelse som nu – hoppas jag – kan omforma samhället är inget annat än en ynnest.

Och lika starkt som det var att läsa alla berättelser om utsatthet, lika fascinerande var det att se den dynamik som tog form i gruppen om drygt 7 000 kvinnor.

Vägen till ett dokument som en majoritet kunde enas om krävde modiga initiativ, organisering, debatt – och stundom var tonläget i högt i det slutna forum som skapats.

Jag antar att processen varit snarlik i alla de branscher som äntligen rest sig och sagt att nu får det vara nog. Men om något så visar Metoo att vi kan ställa oss över individuella åsikter och krav och faktiskt gå samman i större skala då något är tillräckligt viktigt.

Så frågan blir: när sluter den där kritiska massan, som krävs för förändring, upp kring klimatet?

Utsläppen ökar när de måste minska, antalet extrema oväder blir fler, jordbruket utarmas, arter dör – en masse.

Vi som skriver om de här grejerna vet att det tamejfan inte är lätt att väcka intresse alla gånger. Klimatet handlar, liksom Metoo, om strukturer som måste rubbas och förändras. Det är obekväma och jobbiga frågor.

Men de hänger ihop. Och visst kan väl en samhällsomdaning visa vägen till en annan?

VECKANS PLUS: Elcykeln blir årets julklapp. Större klimatnytta, tänker jag, än råsaftcentrifugen (2013) eller "det elektroniska husdjuret" Tamagotchi (1997).

VECKANS MINUS: Handeln jublar för att Black Friday – som inträffar nu på fredag – fortsätter att växa. Klimatet gör det knappast.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X