X
Annons
X
Artikelsamling

Klimatkollen: Imponerande läsare

Att dagligen lägga merparten av sin tid på klimatfrågan kan förstöra den bästes humör. Även om mycket bra sker, så finns i dag inga tecken på att samhället i stort tar krisen på tillräckligt allvar.

De flesta av oss lallar på som om just ingenting händer med temperatur och massutrotning.

De flesta väljer att hålla hårt för både öron och ögon för att slippa ta in det faktum att de som är barn i dag med stor sannolikhet kommer att få växa upp i en värld långt mer kaosartad än den deras föräldrar lärt känna.

(Hela 80 procent av de mellan 16 och 20 år tror att klimatförändringarna kommer att påverka deras livsstil "ganska" eller "mycket" negativt om tjugo år, enligt WWF:s Klimatbarometer.)

Ändå – är det något SvD:s klimatsatsning visat mig är att det finns så oerhört många engagerade där ute. Jag får fler mejl än jag hinner besvara (ber om ursäkt för det) och väldigt många er berättar om hur ni själva lagt om era liv för att bidra.

Jag får läsa om mammans tågresa till Paris på 34 timmar för att hälsa på dottern, om mannen i 50-årsåldern som på inrådan från sina barn gått över till vegetariskt ("att sluta äta kött är ju faktiskt ganska enkelt"), pensionären som startat eget klimatnätverk och familjen som valt att lämna landet för ett energisnålt boende i stan där de dessutom kan klara sig utan sina båda dieslar.

Det enda jag vill säga: ni imponerar! Och ni sporrar er omgivning till att agera mer klimatvänligt.

Fortsätt gärna att dela med er av era berättelser – till mig (jag läser allt) och andra.

VECKANS PLUS: Tre av fem faktorer på den lista över globala riskfaktorer som World Economic Forum presenterar rör klimatet. Att deltagarna på Davos-mötet placerar klimatfrågan i topp är så klart betydelsefullt.

VECKANS MINUS: Tre av fem faktorer på den lista över globala riskfaktorer som World Economic Forum presenterar rör klimatet. Ingen vill väl att det ska vara så egentligen?

Läs mer om Klimatkollen
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X