Peter Alestig:Klimatkollen: hur klimatvänlig är ekologisk mat?

Peter Alestig

Snacka om tvärnit. De senaste fem åren har försäljningen av ekologisk mat skjutit i höjden med så mycket som 10–39 procent om året.

Men nu har något hänt. I år är tillväxten endast 4 procent – och består framför allt av en ökning inom ekologiskt vin, enligt en analys från Ekoweb.

Och förklaringen till tvärniten kan, motsägelsefullt nog, finnas i vårt klimatengagemang. Det är nämligen högst oklart om ekologiskt är bättre eller sämre för klimatet.

Jag går igenom en del av forskningen på området i veckans klimatkrönika – bland annat en omtvistad Chalmers-studie från i höstas – men kort kan sägas detta: det finns forskning som säger att ekologiskt är sämre för klimatet. Det finns forskning som säger att det är bättre. Det finns forskning som säger att det gör detsamma.

Förvirrande? Absolut. Som Ekowebs Cecilia Ryegård säger:

– Många konsumenter blir osäkra på vad som är det bästa valet när de står i butiken. Tidigare fanns bara ett alternativ för den miljöengagerade: ekologiskt. Nu finns andra produkter som tickar in mervärdet också.

Så vad väljer vi då i stället? Om vi återigen tittar på Ekowebs analys är svaret tydligt: vegetariskt. Och när det gäller de så populära sojabaserade vegetariska alternativen till kött, är ekologiskt en bristfaktor.

Som många säkert kommer att påpeka: importerade sojaprodukter också har sina problem (det gäller för övrigt än mer den soja som våra köttproducenter använder som djurfoder). Men när det gäller klimatpåverkan kan vi i alla fall luta oss mot ett tydligt budskap från forskarna. Jag har skrivit om det många gånger förr: när vi äter mindre kött, minskar vi vår klimatpåverkan dramatiskt.

Innebär vårt klimatengagemang då slutet för ekoboomen? Jag är skeptisk. Bakom siffrorna kan man nämligen urskilja ett annat budskap: vi fortfarande vill ha ekologiskt – vi bara prioriterar klimatet högst. Kom ihåg att försäljningen av ekologiskt inte minskar, den står bara still.

Med andra ord: när utbudet av ekologiska – och kanske rent av närproducerade? – alternativ till kött blir mer tillgängligt, kan ekoboomen få ny fart.

PS. Du har väl inte missat vår senaste värvning inom klimatbevakningen? Johan Rockström kommer att skriva regelbundet för oss framöver! Nedan kan du läsa hans första texter. Den allra första är visserligen något inaktuell, då Tyskland nu har fattat sitt kolbeslut, men ger en mycket bra bakgrund till vikten av att de valde den väg de valde. DS.

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons