X
Annons
X
Artikelsamling

Klimatkollen: Förändringen är möjlig

Häromveckan fick deltagarna på konferensen Klimatforum rösta om huruvida världen kommer att klara 2-gradersmålet eller inte.

Ganska exakt åtta av tio trodde att det gör vi inte.

Några dagar senare är jag på Handelshögskolan i Göteborg och föreläser om mediers ansvar i klimatdebatten. Återkommande i samtalet efteråt är oron över det akuta läget.

– Det är bråttom, utbrister en man utan att ens närma sig överord.

Inom två år måste vi böja utsläppskurvan nedåt. I veckan visade statistik hur siffrorna åter vänt uppåt.

Och det är så lätt att känna igen känslan av uppgivenhet.

Där och då saknade jag svar. Nu tänker jag att när det vänder, då kommer omställningen att gå i en rasande fart, fortare än vad som i dag går att föreställa sig.

På Klimatforum ansåg en majoritet av deltagarna att de stora stegen tas via politiken, snarare än genom tekniken eller individens agerande.

Att klimatfrågan kräver enormt mycket av våra beslutsfattare råder inget tvivel om. Men mandatet – och kraften – måste komma underifrån.

Metoo visar hur förändring kan se ut. Och kanske framför allt – påminner om att den är möjlig.

VECKANS PLUS: Redan efter fyra års innehav är elbilen billigare än fossilbilen, enligt en ny studie som räknat på kostnaderna för inköp, bränsle, försäkring och underhåll. Åtminstone i länder som Storbritannien, USA, Japan och Kina, skriver Aktuell Hållbarhet.

VECKANS MINUS: Sju av tio fiskbutiker säljer utrotningshotad ål inför jul. Flest köpare av den akut hotade arten finns i Skåne och Stockholmsområdet, enligt WWF.

Läs mer om Klimatkollen
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X