Peter Alestig:Klimatkollen: Flera obehagliga klimatrekord för februari

Peter Alestig

Klimatrekorden slås på löpande band just nu. Inte bara i form av fredagens häpnadsväckande globala klimatdemonstration – sannolikt en av de största globala demonstrationer som någonsin ägt rum – utan också på mer oroväckande områden.

En ny rapport från Nasa visar att februari i år var hela 0,8 grader varmare än snittet för februarimånader under 1900-talet. Det gör årets februariupplaga till den femte varmaste – på 140 år. I Storbritannien upplevde man för första gången någonsin temperaturer över 20 grader i februari. Och om man inkluderar januari, har vi den fjärde varmaste starten på ett år som någonsin uppmätts.

0,8 grader – det låter väl inte så mycket? Jo, det är det. Värmen har fått dramatiska effekter världen över, inte minst i Australien som just nu upplever en extremvärme som orsakar både utslagna vinskördar och, än allvarligare, omfattande bränder. I Antarktis var istäcket 13,4 procent mindre än snittet för februari (1981–2010). Alaska upplevde den nionde varmaste februarimånaden sedan 1925, något som bidrog till att istäcket i Berings hav var det näst minsta som uppmätts för en februarimånad. På Nordpolen var istäcket 5,9 procent under snittet för 1981–2010.

Men samtidigt är det mest oroande februarirekordet nog det som rapporterades av Scripps Institution of Oceanography redan för ett par veckor sedan. På Muano Lua-observatoriet på Hawaii konstaterade forskare att CO2-nivåerna i atmosfären under februari låg på 411,66 ppm i snitt – det högsta månadssnittet som någonsin uppmätts.

Och det är oroväckande inför resten av året, konstaterade Scripps-forskaren Ralph Keeling.

– De flesta år har det tidigare rekordet slagits i mars eller april. Rekordet i februari är ett tecken på just hur snabbt CO2-nivåerna har ökat de senaste månaderna, sa han i ett uttalande.

Och nivåerna fortsätter uppåt. Just nu (onsdag 20 mars) ligger de på 414,8 ppm.

En ny studie i tidskriften Paleoceanography and Paleoclimatology ger en fingervisning om vad den snabba CO2-ökningen kan få för konsekvenser. Forskarna jämför dagens uppvärmning med senaste gången då CO2-nivåerna ökade så snabbt som nu, en period som kallas Paleocene-Eocene Thermal Maximum (PETM) för runt 56 miljoner år sedan. Resultatet den gången: 5–8 grader varmare klimat, krokodiler och palmer vid polerna – och en omfattande, global utrotning av djur och växter.

Forskarnas slutsats ger rysningar. Om den nuvarande trenden med ökade CO2-utsläpp fortsätter, kan vi se utrotning av samma magnitud som under PETM – redan om 140 år.

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons