X
Annons
X
Artikelsamling

Klimatkollen: Early adopters

En kollega berättade häromdagen om när hon för många år sedan blev vegetarian. När middagsbjudningens köttgryta passerade henne sa hon tack, men nej tack.

Och det blev förstås en jädra diskussion:

– Det var som att hela slakteriet kom till bordet bara för att jag inte åt kött, sa hon.

Och även om hon tyckte sig ha rätt till sitt eget beslut – och dessutom visste att detta bottnade i goda argument för djurrätt och klimat – så fann hon sig ofta ifrågasatt och säger att det var jobbigt.

Där hade värden ansträngt sig och lagat den godaste grytan – och så började hon prata etik.

– Känslan av att förstöra festen för andra var det största motståndet mot min vegetarianism. Jag blev allas dåliga samvete.

Jag gissar att hyfsat många känner igen sig i berättelsen. Och om det inte anses lika konstigt i dag att hoppa över biffen – så har man fram till alldeles nyss mest mötts av oförståelse när man sagt att man helst avstår flygresor.

Kanske kan den nu pågående flygvägrardebatten ändra på det?

Flyget har blivit en känslig fråga, inom politiken men också över middagsbordet. Uppenbart är att allt fler börjar reflektera över sitt resande.

Och jag lovar, snart kommer egenformulerade flygförbud i alla dess varianter att vara lika vanligt som valet att avstå kött.

VECKANS PLUS: Förhoppningen att den uppblossande "flygvägrardebatten" ska skapa ett ökat tryck på våra beslutsfattare att agera.

VECKANS MINUS: Risken för att individens ansvar dominerar debatten och skymmer behovet av politiska beslut.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X