Annons

Klimatkollen: Det enklaste sättet att minska sin klimatpåverkan

En artikel från The Guardian har spritts som en löpeld i sociala medier den senaste tiden. Budskapet är slagkraftigt: att undvika kött och mjölkprodukter är det lättaste sättet att minska din klimatpåverkan.

Och ja, mycket talar för att det stämmer.

Låt oss ta en kort titt på vad artikeln baseras på (varning för många siffror). Den refererar till en omfattande studie i tidskriften Science, där forskarna har analyserat data från över 40 000 bondgårdar i 119 länder. 40 jordbruksprodukter – som tillsammans står för 90 procent av vad vi äter – ingick i analysen.

Slutsatsen: kött- och mjölkproduktion står för 18 procent av produktionen av kalorier, men tar upp häpnadsväckande 83 procent av jordbruksarealen. Och står för 60 procent av utsläppen av växthusgaser från jordbruket. Biffkött bidrar med motsvarande 105 kg CO2-utsläpp per 100 gram. Samma mängd tofu, 3,5 kg CO2.

Och hör på detta: Om vi alla blev veganer skulle vi kunna minska jordbrukens markanvändning med 75 procent – motsvarande den sammanlagda ytan hos USA, Kina, EU och Australien – och fortfarande äta oss mätta, enligt studien. Häpnadsväckande siffror, minst sagt.

Inte bara klimatet skulle bli en vinnare. Jordbruk är också en ledande orsak till den pågående massutrotningen av djur. Win-win-win!

Lugn nu, säger vän av ordning. All mark som kan användas till betesmark kan inte användas till odling. Jordbruket står dessutom bara för 13 procent av de globala utsläppen av växthusgaser (enligt World Recourses Institute). Och hur är det med viltkött?

Och visst, bilden i Science-studien är målad i grova penseldrag. Men den ger ett mycket slagkraftigt argument för att i alla fall dra ner på sin köttkonsumtion. Det finns många andra, som att det är mer hälsosamt att äta mindre kött och mejeriprodukter.

Och ingen kan förneka detta: om du vill hitta ett lätt sätt att minska din egen klimatpåverkan, har du det där.

PS. Veckans måsteläsning (en sorglig sådan) är artikeln nedan om Afrikas ikoniska och uråldriga baobabträd som dör – eventuellt på grund av förändringar i klimatet.

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons
Annons