Peter Alestig:Klimatkollen: Därför är nyheten om dubblade ölpriser viktig

Peter Alestig

”Det är på allvar nu!” utbrast någon på Twitter härom dagen. Orsaken? Ny forskning visar att öl kommer att bli dramatiskt mycket dyrare på grund av klimatförändringarna.

Enligt studien kommer ett förändrat klimat att slå hårt mot världens kornproduktion. Resultatet, enligt forskarna: upp emot dubblerade ölpriser.

Men hallå, detta är ju bara trams, kanske någon tycker. Det hela blir ännu lite tramsigare av hur forskarna kom på att de ville genomföra studien, som jag skriver i veckans klimatkrönika – där jag också konstaterar att en av forskarna själv, Steven J Davis, inte är helt nöjd med den omfattande uppmärksamhet ölstudien fått.

Och visst kan det tyckas att man förminskar klimatförändringarnas allvar. Men studien riktar strålkastaren mot ett allvarligt problem: klimatförändringarnas slag mot planetens livsmedelsproduktion. Kakao, kaffe, grönsaker – alla är livsmedel som forskning visat kan påverkas negativt av ett förändrat klimat. I fattigare länder hotas livsviktiga risskördar – samtidigt som flera sädesslag kommer att bli mer näringsfattiga, vilket jag skrivit om tidigare.

Om en nyhet om dyrare öl kan få fler att inse den typen av allvar, då har i alla fall jag inget problem med några skämtsamma kommentarer på Twitter.

PS. Relationen mellan öl och klimat går inte bara åt ett håll. Varje liter öl svenskarna dricker orsakar i snitt utsläpp av 0,81 kg CO2e, enligt en annan ny studie. Vin är dock ännu värre, med 2,16 kg CO2e per liter. DS.

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons