X
Annons
X
Artikelsamling

Klimatkollen: Bråttom för barnen i Bonn

Det är måndag eftermiddag och på Twitter börjar bilder från invigningen av FN:s klimattoppmöte i Bonn att strömma in. Jag slår på ljudet till en film där barn i blåa tajts står med plakat i nävarna och ropar "save the world, save the world".

På Youtube hittar jag en inspelning från Riokonferensen där Klimatkonventionen en gång antogs. Året var 1992 och även då stod barn framför kamerorna för att illustrera allvaret.

– Jag kämpar för min framtid. Att förlora sin framtid är inte som att förlora ett val eller att förlora pengar på börsen, sa den då tolvåriga Severn Cullis-Suzuki i ett inlägg som "tystade världen i fem minuter".

Har vi lyssnat?

Nja. Sedan mötet i Rio de Janeiro har utsläppen ökat med nära 60 procent globalt.

Barnen i filmen från Bonn bär på en stor val gjord i tyg, ovanför deras huvuden svävar maneter i papier maché. I efterföljande klipp står de framför kostymklädda FN-delegater och framför en sång.

Sången är en hyllning till värdnationen Fiji, men bär också på ett budskap om att hela världen hänger ihop och att vi måste agera – nu.

Om någon av FN-mötets 190 parter vet just det, så är det Fiji. Den lilla ö-nationen lever dagligen med konsekvenserna av det förändrade klimatet och såg i fjol hur cyklonen Winston krävde 50-talet liv, gjorde 130 000 personer hemlösa och kapade landets BNP med en tredjedel.

Men även barnen i blått vet att situationen är akut. De har knappt uppnått tvåsiffrig ålder och kommer kanske inte ens att hinna fylla myndigt innan jorden når 1,5 graders uppvärmning* – den gräns som de vuxna där i plenum lovat att kämpa för.

Elizabeth, nio år och elev vid Bonn International School, vet exakt varför det är dags att trappa upp tempot:

– Jag vill rädda världen, för att jag bor i världen, säger hon.

* Detta sker med nuvarande utsläppstakt år 2023, enligt ett medelvärde för 63 olika klimatmodeller som SMHI sammanställt.

VECKANS PLUS: Att fler redaktioner satsar mer på klimatjournalistik är roligt, betydelsefullt – och en väldig lättnad.

VECKANS MINUS: Att det just nu skrivs så mycket om klimatet i svensk press att jag inte hinner läsa allt. Vilket förstås också är ett plus.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X