Annons

Klimatkollen: Avgörande teknik för klimatet nära genombrott

Det har kallats ”vår tids månlandning”. I ett kraftverk som SvD besökt i storsatsningen Klimatskiftet – Innovationerna som visar vägen, står en fläkt och suger in luft, som filtreras på CO2. Därefter pumpas koldioxiden ner i vatten som i en gigantisk sodastream, för att sedan pressas djupt ner i berggrunden där koldioxiden binds i mineraler och blir till sten.

Science fiction? Nej, verklighet. Metoden kallas direct air capture, DAC, och är en av de mest futuristiska teknikerna för att fånga koldioxid från atmosfären. Men den är inte ensam. I veckans klimatkrönika skriver jag om hur olika tekniker för koldioxidinfångning och -lagring står inför ett avgörande genombrott.

Och det sker precis när världen behöver det som mest. I IPCC:s 1,5-gradersrapport från i höstas, där klimatpanelen räknar på olika vägar att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, innehåller tre av fyra scenarier omfattande spridning av CCS-teknik över hela världen.

Så innan någon hinner protestera: nej, koldioxidinfångning handlar inte om att kunna köra på som vanligt med utsläppen. De måste fortfarande minska – dramatiskt. Det är inte antingen eller. Det är både och.

I klimatkrönikan tittar jag närmare på exakt hur stor potentialen faktiskt är för olika tekniker att fånga in CO2. Men det viktigaste budskapet är att tekniken faktiskt är redo. Det som hindrar oss är pengarna.

Någon kommer säkert att anklaga mig för att vara teknikoptimist nu. Men till den som drar det kortet: kom ihåg vad som hände med solenergin. För ett par decennier sedan var den lika uträknad. Dyr, ineffektiv, alltför väderberoende.

I dag är solenergin billigare än kolenergi i den flesta delar av världen. I Nordamerika kostar solenergi hälften så mycket som kolenergi. Samtidigt sker just nu en boom inom energilagring.

Nu krävs det att vi ser till att koldioxidinfångningen går i solenergins fotspår. Och ärligt talat: det är mycket viktigare än vad månlandningen någonsin var.

PS. Om du inte redan gör det, följ vår satsning Klimatskiftet – Innovationerna som visar vägen, där vi söker efter svaren på några av de viktigaste klimatfrågorna. Och se den fantastiska filmen om den isländska CO2-sugen! DS.

Fotnot: Detta är en förkortad version av veckans klimatkrönika. Läs hela här.

Publicerad
Annons
Annons
Annons