X
Annons
X
Artikelsamling

Klimatkollen: 236 000 miljarder skäl till optimism – trots allt

Det ser nästan regisserat ut. Dagarna, timmarna, minuterna, sekunderna på forskningsinstitutet MCC:s klimatklocka tickar domedagslångsamt nedåt.

I skrivandets stund återstår 3 dagar, 1 timme och 30 minuter innan vi når noll, den tidpunkt då vi har släppt ut så mycket CO2 att vi inte längre kan begränsa uppvärmningen till 1,5 grader enligt MCC:s "medium estimate".

Är det kört nu? Nej, inte alls, som jag skriver om i veckans klimatkrönika. Visst, det krävs omfattande investeringar, modiga policyer och genombrott för tekniker för negativa utsläpp.

Men insikten om att det är mycket dyrare att inte agera tycks ha slagit rot bland världens beslutsfattare. I en ny rapport från namnkunniga Global Commission on the Economy and Climate sätts siffror på skillnaden. Vinsten på sista raden om vi agerar nu och kraftfullt mot klimatförändringarna: 236 000 miljarder dollar, motsvarande 50 gånger Sveriges ekonomi.

Jämfört med söndagens riksdagsval, borde det valet vara tämligen enkelt.

PS. En av veckans dystraste men mest läsvärda klimatnyheter på SvD är intervjun med Iraks vattenminister, som varnar för hur torkan i landet kan skapa en grogrund för terrorism. För ett år sedan rapporterade jag om liknande varningar från Mali. Vattenbrist, befolkningstillväxt, klimatförändringar – tillsammans bildar de bördig jord för våldsbejakande extremism. DS.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X