Johan Rockström:Klimatkampen går vidare – i domstolarna

Johan Rockström
Den nederländska organisationen Urgenda har stämt sin regering, och vunnit, om brott mot klimatmålen. Här genomför de en klimatmarsch till Paris 2015.
Den nederländska organisationen Urgenda har stämt sin regering, och vunnit, om brott mot klimatmålen. Här genomför de en klimatmarsch till Paris 2015. Foto: Lars Pehrson

Antalet klimaträttsfall har dubblerats sedan 2005. Människor världen över startar rättsprocesser för att skynda på politikerna och i Sverige har staten behövt försvara sig i domstol. Här är de viktigaste rättsfallen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Trenden är tydlig. Det blir allt fler fall där medborgare stämmer stater antingen för att de bryter mot konstitutionella eller medborgerliga rättigheter, eller för att de bryter mot sina egna bindande beslut att minska utsläppen av växthusgaser, såsom Parisavtalet eller EU:s klimatmål. 1997 fanns det bara ett 60-tal bindande politiska klimatbeslut i världen, tjugo år senare finns det över 1200. Antalet rättsfall har också ökat, från fyra eller fem fall per år fram till 2005, till dubbelt så många.

Medborgare stämmer sina regeringar

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons