Annons
X
Annons
X

Klimatfrågan i fokus för Hillary Clinton

Det är USA:s utrikesminister Hillary Clinton som tagit initiativet till att klimatfrågan blir ett tema under hennes besök i Sverige. Med endast några dagars varsel ordnades den miljökonferens som hon deltar i under söndag eftermiddag.

[object Object]
USA:s utrikesminister Hillary Clinton och Carl Bildt ombord på skärgårdsbåten m/s Riddarfjärden under Clintons besök i Stockholm på söndagen. Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX

Efter turen med skärgårdsbåt på förmiddagen kommer Hillary Clinton till miljökonferensen på Fotografiska Museet i Stockholm. Där möter hon miljöminister Lena Ek, C. De två ministrarna deltar i ett samtal med koncerncheferna för lastbilstillverkarna Volvo och Scania, miljöforskare och ungdomar.

– Det var Hillary Clinton själv som ville detta och vi har arrangerat det hela på kort varsel, säger Erik Bratthall, pressekreterare vid Miljödepartementet till SvD.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Temat för mötet är åtgärder mot de kortlivade föroreningar som försämrar klimatet. Det rör sig om bland annat om sot, ozon och metan. Föroreningarna kommer från exempelvis dieseldrivna fordon, arbetsmaskiner, fartyg, vedeldning samt soptippar. Sotpartiklar som lägger sig på polarisen gör ju att isen smälter snabbare. Enligt vissa beräkningar skulle minskade utsläpp av dessa kortlivade föroreningar kunna dämpa jordens uppvärmning med 1-1,5 grader.

  Annons
  X

  Arbetet tog fart vid ett informellt möte i en källarlokal under klimatkonferensen i Durban i Sydafrika i höstas. Där lade miljöminister Lena Ek fram ett förslag om en frivillig global koalition för att minska dessa utsläpp. Orsaken var bland annat att USA:s kongress inte tillåter bindande klimatavtal. Det svenska förslaget om frivilliga åtgärder fick omedelbart stöd. Sverige, USA, Mexico, Kanada, Ghana och Bangladesh bildade i februari koalitionen.

  Även FN:s miljöprogram UNEP var med. Ett utvecklingsprojekt för u-länderna är en enkel vedeldad spis med en solcell som driver en fläkt. Denna gör förbränningen effektiv så att mindre ved går åt vilket sparar växtlighet, miljö och all den tid som fattiga barn lägger ner för att leta efter brännbara pinnar istället för att gå till skolan.

  Sedan februari har även G 8-gruppen (inkluderande Ryssland och Japan) gått med i koalitionen, liksom EU-kommissionen och flera enskilda länder. Länderna förpliktigar sig att minska utsläppen och finansiera arbetet. Ett särskilt sekretariat som ska samordna koalitionen bildas inom kort i Paris.

  Genom mötet i Stockholm vill USA och Sverige öka kunskapen om dessa utsläpp och koalitionen mot dem. Koalitionen förkortas CCAC SLP vilket står för Climate and Clean Air Coalition to Reduce Short-Lived Climate Pollutants.

  Annons
  Annons
  X

  USA:s utrikesminister Hillary Clinton och Carl Bildt ombord på skärgårdsbåten m/s Riddarfjärden under Clintons besök i Stockholm på söndagen.

  Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X