Op ed

Klimatfrågan är en strid mellan höger och vänster

”Under Bush-eran har vi sett en normalisering av tortyr, masskontroll, brist på politisk insyn... Klimatförändringarna  accelererar... Så varför skulle jag säga att det går bättre? Det gör det inte.” Så svarar Naomi Klein på signaturen Johans läsarfråga om hon upplever att världen har blivit sämre eller bättre sedan hon skrev sin bok No Logo.
”Under Bush-eran har vi sett en normalisering av tortyr, masskontroll, brist på politisk insyn... Klimatförändringarna accelererar... Så varför skulle jag säga att det går bättre? Det gör det inte.” Så svarar Naomi Klein på signaturen Johans läsarfråga om hon upplever att världen har blivit sämre eller bättre sedan hon skrev sin bok No Logo. Foto: DAN HANSSON/SVD/KOD 30062
Under strecket
Publicerad
Annons

Debatter kan inte vinnas, de kan bara dras åt olika håll. Men när den amerikanska vänsterns portalfigur Naomi Klein säger att vänstern har förlorat miljöfrågan kan det vara värt att dra öronen åt sig: hon brukar ha en osedvanlig timing i sina boksläpp.

I sin nya bok ”This Changes Everything – Capitalism vs. the Climate” uppmanar hon sina politiska vänner att vakna upp: i stället för fokus på det personliga ansvaret behövs en ny Marshallplan för klimatet. Klein nämner ingen prislapp på sin idé om den stora omställningen, men en uppgift är att det skulle kosta 100 000 miljarder dollar. Svensk vänster tar just nu boken till sig. Magasinet Arena har ett långt reportage i senaste numret. I ETC recenserar Kajsa Ekis Ekman boken och kommer fram till att kapitalismen är anarkistisk.

Annons
Annons
Annons