Peter Alestig:Klimatförnekarnas toppargument alltmer skjutet i sank

Du har säkert hört argumentet: Högre CO2-halt i atmosfären är bra för planeten. Det får växter att växa mer, planeten blir grönare, vi får mer att äta.

Men mer är inte alltid bättre. Alltmer forskning varnar nu för en annan, oväntad CO2-effekt på våra grödor; deras näringsinnehåll sjunker dramatiskt.

Under strecket
Publicerad

Nanayfloden i Amazonas.

Foto: Rodrigo Abd/AP
Annons

Först och främst: Ja, det finns en gödslande effekt från CO2. En uppmärksammad studie från 2016 visade exempelvis att stora delar av jordens grönområden har blivit signifikant grönare de senaste 35 åren.

Förgröningen har flera förklaringar, men orsakas enligt studien till 70 procent av högre CO2-halt i atmosfären. Det är egentligen inte så märkligt. Med mer CO2 i luften får fotosyntesen bättre fart, mer av solens energi kan användas för att omvandla kolet i atmosfären till grönska. Ordet ”växthuseffekt” leder också onekligen tanken till en varm och skön miljö där växter stormtrivs.

Annons
Annons
Annons