Annons

Peter Alestig:Klimatförändringarna kan ge oss en ny geologisk epok

Antropocen föreslås av vissa ha börjat år 1950 – i samband med den snabba industrialisering som följde andra världskriget.
Antropocen föreslås av vissa ha börjat år 1950 – i samband med den snabba industrialisering som följde andra världskriget. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Frågan har länge delat vetenskapen – nu ska den avgöras. Håller vi på att pressa in planeten i en ny geologisk epok, genom vår klimatpåverkan och massutrotning av djur och växter? Och vad betyder i så fall det?

Publicerad

Allt handlar egentligen om ett enda ord, ett ord med en sådan stark innebörd att det skulle kunna förändra vår sätt att se på oss själva och planeten. Ordet myntades först av algforskaren Eugene Stoermer, redan på 80-talet. Men det var när nobelpristagaren i kemi, Paul Crutzen, för 19 år sedan tog det till sig som det fick ordentlig spridning. Ordet: antropocen. Innebörden: människan har, genom sina härjningar på jorden, pressat in planeten i en ny tidsålder.

Men medan namnet på den föreslagna nya geologiska tidsåldern har spritt sig som en löpeld i klimat- och miljödebatten, har den geologiska forskningen ännu inte accepterat att vi verkligen skulle befinna oss i en ny geologisk epok.

Annons
Annons
Annons