Annons

Klimatet främsta skälet att överge blockpolitiken

Klimatförändringarna, inte Sverigedemokraterna, är det avgörande skälet för att överge blockpolitiken. Decemberöverenskommelsen att ställa in extravalet i mars skapar förutsättningar att lägga om kursen svensk politik. Det skriver professor Staffan Laestadius.

Under strecket
Publicerad

Den till intet förpliktande överenskommelsen i Lima i slutet av november visade än en gång på att det globala klimatarbetet måste ta sin utgångspunkt i smärre grupper av länder som kan tjäna som förebilder och locka med sig de övriga, likt en snöboll som växer sig allt större ju längre den rullas. Men inte bara i Lima utan också på EU-nivå liksom här hemma i Sverige vågar de flesta av våra politiska ledare inte ta klimatfrågan på allvar; den är alltför svår att passa in i den konventionella politiska kartan.

Framför allt är klimatfrågan inte en höger- vänsterfråga även om många försöker tvinga in den i en vänsterfålla. Varför skulle inte den svenska borgerligheten vara engagerad i, eller kunna mobiliseras för, klimatet? I det moderna samhället är vi många fossilberoende – både till höger och vänster. Också de mest klimatengagerade baserar en stor del av sin livsstil på den fossila ekonomin: vi släpper ut CO2 när vi kör våra bilar, och även om det är flygbolagen som släpper ut koldioxiden högt uppe i atmosfären är det vi som sitter i flygplanen. Vi tar bilen till skolan för att lämna barnen och till sopcontainern för att lämna tomglasen. Allt detta kan förändras.

Annons
Annons
Annons