Annons

Sista hösten i Legoland. En tragediKlimatdystopi i Köpenhamn blir en seg historia

Hanna Rut Carlsson är 29 år och brinner för miljöfrågor, vilket har resulterat i bokdebuten ”Sista hösten i Legoland. En tragedi.” Så är hon också utbildad miljövetare vid Köpenhamns universitet.
Hanna Rut Carlsson är 29 år och brinner för miljöfrågor, vilket har resulterat i bokdebuten ”Sista hösten i Legoland. En tragedi.” Så är hon också utbildad miljövetare vid Köpenhamns universitet. Foto: Kajsa Göransson

Hanna Rut Carlssons debutroman om en närliggande klimatkatastrof är angelägen. Cli-fI, klimatfiktion, ligger i tiden. Men berättelsen blir för duktig för att riktigt beröra, tycker SvD:s recensent.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Det har väl inte förbigått någon att litteraturen under det senaste decenniet begåvats med en ny nisch och genre. Cli-fi, eller ”climate fiction”, handlar förstås om påhittade, mer eller mindre verklighetsnära berättelser om klimatförändringarnas pågående och potentiella verkningar, både utom och inom de människor som slagit sig ned vid elden för att lyssna. 

Men de befinner sig inte där för att förbli sittande medan röken stiger mot himlen och isarna smälter. Nej, det handlar om en litteratur som vill förena den starka gestaltningen med en aktivistisk appell, som vill ge blod och nerv åt siffror som talar sitt eget språk och omvandla informationen till kunskap och (hållbar) handling.

Annons
Annons
Annons