X
Annons
X
Recension

Fjädrar : tre berättelser Klimatapokalyps drabbar Danmark i novelldebut

Allt är ställt på ända, djuren är människor och människorna djur. Ursula Scavenius debuterar med kortnoveller i postapokalypsens tecken. Oscar Rossi fascineras av hennes helt galna undergångsfrosseri.

Ursula Scavenius (född 1981) är och utexaminerad på Forfatterskolen i Köpenhamn 2012. ”Fjädrar”, hennes debutverk, utkom på originalspråket danska 2015 och belönades med Danmarks största debutantpris 2016. Foto: Tobias Scavenius

För fantasin, den lättflörtade och lättfotade, räcker det ibland med en platsangivelse: ”Utkanten av Sofia, Bulgarien.” Ur denna bestämning öppnar sig den danska debutanten Ursula Scavenius korta postapokalyptiska novellsamling ”Fjädrar” i oanade, ja, fantastiska riktningar.

Innan vi lämnar den angivna geografiska punkten och går djupare in i verket måste emellertid ett avstånd definieras. Min begränsade kännedom om "Sofia" och "Bulgarien" härrör sig nästan uteslutande från skönlitterära referenser, och som läsare förpassas jag därmed till just fantasins osäkra men fria domän.

Ursula Scavenius (född 1981) är och utexaminerad på Forfatterskolen i Köpenhamn 2012. ”Fjädrar”, hennes debutverk, utkom på originalspråket danska 2015 och belönades med Danmarks största debutantpris 2016.

Foto: Tobias Scavenius Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X