Linda Pérez:Klimatångest är världens nya svarta

Linda Pérez
Under strecket
Publicerad
Annons

Proppmätt, bubblig, kärleksfylld och med en hjärtskärande oro lämnade jag det förra året bakom mig. Ett år präglat av skälvande klimatrapporter och extrema temperaturer. Samma år stämplat av försäljningsrekord, rekordmånga resor och rekordkorkade förnekelser. 2018 – du bar på många oförenligheter och lämnade mycket kvar att önska.

Klimatångest är världens nya svarta. I somras slog syndromet rot ordentligt inom mig. Så till den grad att jag vissa stunder försöker övertala min familj att flytta ut till vår lilla stuga i de värmländska skogarna och sträva mot självförsörjande. Låta barnen dra upp morötter ur jorden, plocka solvarma bär och klappa varma djur med snälla ögon. Naturen tycks vackrare än någonsin, när jag melankoliskt betraktar den – så uttrycksfull och så förgänglig. Att något särdeles betagande och givmilt tenderar att bli svagare för var dag som går, plågar mitt samvete.

Om vinproducenter ska ha någon chans att arbeta hållbart måste vi vara beredda att betala för det.

Det pratas om att leva hållbart. Men vad innebär det? Här råder påtagligt splittrade uppfattningar. Att beställa ett ekologiskt vin som marknadsförts genom en ”presentförpackning” är inte hållbart. Precis som att det inte är hållbart att dricka ”sustainable coffee” i en take - awaymugg med plastlock. Ska vi rädda vår jord genom att minska utsläppen drastiskt innan år 2050 måste vi verkligen trappa upp; dra ner på slöseriet och betrakta alla inköp med kritiskt öga.
Det finns inte något hållbart skyddsnät inom konsumtion. Det ser vi ju inte minst vad gäller vinet; inte ens ett "icke vinstdrivande monopol" har lyckats förskona oss från uselt vin.

Annons
Annons

Att producera vin är både knepigt och kostsamt. Och om vinproducenter ska ha någon chans att arbeta hållbart måste vi vara beredda att betala för det. För omkring sjuttio kronor litern får du räkna med en svajig produkt. Precis som att en varmkorv för tio spänn innehåller sådant du inte vill äta.

Inte är det lätt att välja rätt i vinets värld präglad av hemlighetsstämplade innehållsförteckningar. Enda utvägen just nu är att ta tag i det själv. Kan inte det här bli året då vi lägger ett par minuter extra på att planera vininköpen?

När det tipsas om vin – var noggrann med att skilja på reklam och redaktionellt. Innan du handlar; surfa runt och kolla vilka viner som varit i ropet och var inte rädd att fråga oss som arbetar i vinvärlden om råd.

En aktör som i de flesta fall sitter på goda källor är vinimportören. Och det finns importörer av alla dess slag. Renodlade säljare med en till synes begränsad kärlek till bra vin och importörer som tillhandahåller alltifrån exklusivt hantverk till viner i större skala med bestämda strategier kring omtanke och hållbarhet. Du kan hitta dem som uttalat och enbart arbetar med vin utan tillsatt skit – och importörer som outtalat lyfter fram vin med skit. Du kan numera till och med hitta en importör som valt bort flyget (heja Dryckesbutiken!). Släng alltså gärna ett par blickar på vinimportörens hemsida, den kan förhoppningsvis säga en del.

Det är inte lätt. Senast i går lät jag mig luras av en eko-bio-vegan stämplad kombucha som nog var allt annat än hållbar. Svårt att helt undvika nitar, men om viljan finns så kan vi alla göra något. Vartenda bidrag behövs. Drick med (gott) samvete.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons