Annons

Klichéfyllt: Som ett vykort från en new age-mässa

Paulo Coelho och hippies på Isle of Wight-festivalen 1970.
Paulo Coelho och hippies på Isle of Wight-festivalen 1970. Foto: DPA/IBL

Som ung var han hippie på äventyr i Nepal. Nu har storsäljande brasilianske författaren Paulo Coelho skrivit en självbiografisk bok om sin ungdoms resa på ”The Magic Bus”. ”Det mest självupptagna och lättviktiga jag läst på flera år. Läs Bibeln istället” tycker Josefin Holmström.

Under strecket
Publicerad

Paulo Coelho. Namnet framkallar bilder av flygplatser där kaffet kostar sjuttio kronor och lektyren består av antingen självhjälp förklädd till fiktion eller den senaste management-bästsäljaren. Den brasilianske författaren har blivit världskänd för sina new age-doftande berättelser om Kärleken, Gud och att hitta sig själv, sådana böcker folk läser för att de tror att de är lättuggade och underhållande. Du har säkert sett den lila pocketutgåvan av bästsäljaren ”Alkemisten” både här och där.

Nu har Coelho alltså utkommit med ”Hippie”, en självbiografisk berättelse om  författarens äventyr under hippieeran. Han skriver om sig själv i tredje person, förstås: ”killen /…/ verkade intelligent med sina mörka, glittrande ögon som utstrålade intensiv energi och utmattning på samma gång”. Han möter Karla, en underskön ung holländska ”som aldrig använde behå, fast hennes bröst inte var särskilt små” och ”vars öde var en grotta i Katmandu, i ensamhet och i kontakt med universum”. Ja, ni hör ju vartåt det barkar. Karla, som är i stort sett perfekt – snygg, bra i sängen, duktig på jobbet, populär bland männen – övertygar Paulo om att följa med henne till Nepal.

Annons
Annons
Annons