X
Annons
X
Recension

En mörkare himmel Klichéerna tar inte semester

VILLOSPÅR. Att placera en skandinavisk deckare i skandinavernas charterparadis är säkert ett utmärkt drag – ur kommersiell synvinkel. Men det paret Jungstedt och Eliassen bjuder på är varken bra eller spännande, skriver Karl Berglund.

Den norske författaren och illustratören Ruben Eliassen, bosatt på Kanarieöarna, är mest känd för fantasyromaner för barn och ungdom. Mari Jungstedt är mest känd för sina deckare i Gotlandsmiljö. Foto: CAROLINE ANDERSSON

**Mari Jungstedt **är ett välkänt namn bland svenska deckarläsare. I drygt tio år har hon gett ut bästsäljande kriminalromaner i Gotlandsmiljö om kommissarie Knutas. När hon nu slagit sig samman med den norske fantasyförfattaren Ruben Eliassen är spelplatsen förflyttad till den lilla byn Arguineguín på Gran Canaria.

Ur kommersiell synvinkel är samarbetet säkerligen ett både uttänkt och utmärkt drag. Genom Jungstedts ställning i Sverige och Eliassens i Norge har de goda möjligheter att erövra framgångar i båda länderna. Dessutom har de förlagt sin mordhistoria på neutral men för skandinaver välbekant mark: semesterparadisens semesterparadis Kanarieöarna. ”En mörkare himmel”, lovar omslaget, är första delen i deras Gran Canaria-serie.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X