Recension

Kropparnas själavandringKlichéer i mexikanskt gangsterdrama

Yuri Herrera (född 1970) studerade statsvetenskap i El Paso och tog senare en doktorsexamen i litteratur vid Berkeley-universitetet i Kalifornien. Hans genombrott som författare kom 2009 med romanen”Tecken som föregår jordens undergång”.
Yuri Herrera (född 1970) studerade statsvetenskap i El Paso och tog senare en doktorsexamen i litteratur vid Berkeley-universitetet i Kalifornien. Hans genombrott som författare kom 2009 med romanen”Tecken som föregår jordens undergång”. Foto: Paca Flores/Nilsson Förlag

I sin nya roman kör Yuri Herrera fast mellan skurksläkter, diverse fasor och öde återvändsgränder. Hans alltför stiliserade berättelse är som ”en litterär variant av tecknad serie”, skriver Ulf Eriksson.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nu kommer nästa roman på svenska av den hårdkokte mexikanen Yuri Herrera. Den som läste ”Tecken som föregår jordens undergång” ser nog fram emot denna också. Jag gjorde det i alla fall, imponerad som jag blev av hur Herrera mejslat fram ett tidlöst sökande, en ”quest”, ur en berättelse om en ung kvinna som korsar mexikansk-amerikanska gränsen för att leta reda på sin bror.

I den nu av Maria Cederroth med säker hand översatta ”Kropparnas själavandring” får vi följa ett antal gangsters och deras intriger för att arrangera en utväxling av två lik. Det hela försiggår i en namnlös stad som skulle kunna ligga på många håll i dagens sönderfallande värld, kanske i Latinamerika, kanske i USA. Staden är en öde scen eftersom ett okänt virus har skrämt folk från vettet och ingen vågar gå ut.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons