Sebastian Lönnlöv:Klassperspektiven är tillbaka i debatten

Vågen av litteratur om arbete har fått extra kraft det senaste decenniet. Men i dagens arbetarlitteratur råder ofta en cynisk, bitter eller rent förtvivlad känsla inför framtiden. Ett nytt politiskt läge och ett allt merakut klimathot tycks ha släckt tron på revolution – eller ens reformer.

Under strecket
Publicerad

Wanda Bendjellouls debutroman ”Dalenglitter” skildrar den slitsamma vardagen på en snabbmatsrestaurang.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Annons

En av fjolårets mest intressanta debutromaner, Wanda Bendjellouls ”Dalenglitter. En roman om hårt arbete”, skildrar den slitsamma vardagen på en snabbmatsrestaurang. Klassperspektivet är tydligt redan från början, men blir knivskarpt när huvudpersonens kusin dör i en arbetsplatsolycka – och skiljer ut Bendjellouls bok från mängden. Hittills har 2000-talets arbetarlitteratur nämligen främst fokuserat på själva arbetet, utan uttalad klassaspekt.

I ”Arbetarlitteraturens återkomst” (Verbal Förlag) utgår litteraturkritikern Rasmus Landström från denna nya våg av litteratur om arbete, som börjar kring millennieskiftet och får ordentlig fart ett decennium senare. En del har gjort avtryck i den bredare debatten – som Kristian Lundbergs ”Yarden” (2009) och Johan Jönssons ”Efter arbetsschema” (2008) – och påfallande många har tilldelats Augustpriset, medan andra främst har uppmärksammats av de redan arbetarlitteraturintresserade.

Annons
Annons
Annons