Annons

Klasskillnader nödvändiga enligt fascisterna

Italienska fascister med Mussolini i centrum, 1922.
Italienska fascister med Mussolini i centrum, 1922. Foto: TT

Jag får ofta frågor om fascism och nazism, vilka påfallande ofta tangerar vad jag skrivit i tidigare bloggar. Ämnet fascinerar uppenbarligen många läsare. Något som ideligen dyker upp i spörsmålen är skillnaderna mellan det av SvD-läsare välkända Tredje riket och den betydligt mindre kända regim som fascisterna etablerade i Italien långt innan Hitler vann makten i Tyskland. Vad gick egentligen den italienska fascismen ut på? Hur styrdes landet?

Under strecket
Publicerad

Mussolini på språngmarsch tillsammans med italienska jägartrupper, 1938.

Foto: TTBild 1 av 3

Mussolini och Hitler tar avsked efter Mussolinis besök i Tyskland 1944. Till höger Göring och von Ribbentrop.

Foto: TTBild 2 av 3

Mussolini, hans älskarinna och två andra fascistiska makthavare tillfångatogs och avrättades av partisaner i april 1945. Här hänger de uppochner på Piazzale Loreto i Milano.

Foto: TTBild 3 av 3

I en omfattande artikel i ”Enciclopedia Italiana”, publicerad i början av 1930-talet, definierade Benito Mussolini själv fascismen tillsammans med Gioacchino Volpe. Ideologins utmärkande drag, enligt artikelförfattarna, var dess programmatiska avståndstagande från demokrati. Därigenom skilde sig fascismen från både socialism och flertalet icke-socialistiska ståndpunkter. Målet för fascisterna var skapandet av ett totalitärt samhälle som utgick från nationen och hyllade staten som sådan, detta på medveten bekostnad av individen.

Dessa grundprinciper löpte som en röd tråd genom den fascistiska samhällssynen. Allt kretsade kring Staten och Nationen. Man tog spjärn mot såväl marxism som liberalism. Fascismen framställdes som en tredje väg mellan de, som man menade, fallfärdiga västliga demokratierna och det lika misslyckade bolsjevikiska samhällsexperimentet i Ryssland.

Annons
Annons
Annons