Annons
X
Annons
X

Klasskampsretorik röjer brist på politiska idéer

Att ensidigt skylla på Fredrik Reinfeldt när det gäller upploppen i förorterna, är varken ärligt eller seriöst. Det skriver Erik Bengtzboe, Muf, i en replik.

REPLIK | UPPLOPPEN I HUSBY

De senaste dagarnas händelser i Husby och nu senast i andra delar runt omkring i Stockholm är tecken på en skrämmande utveckling där ett fåtal individer lyckas hålla hela bostadsområden gisslan. På kort sikt måste tryggheten för de boende återupprättas, våldsutövare gripas och brottslingar åtalas. På lång sikt måste mångas hopplöshet ersättas med framtidstro.

Det är beklagligt att se Gabriel Wikström från SSU ge sig på förenklingar för att plocka billiga politiska poäng av människors olycka (
Brännpunkt 23/5). Att försöka frånta enskilda våldsutövare ansvar för sina egna handlingar gör varken dem själva eller den politiska debatten glädje. Inte heller att man försöker skjuta ifrån sig årtionden av det politiska ansvaret för integrationspolitiska misslyckanden för att ensidigt skylla på Fredrik Reinfeldt är varken ärligt eller seriöst. Det är inte seriöst att påstå att det är nivån på a-kassan som får en 17-åring som aldrig fått a-kassa att kasta sten på polis och brandmän när man bränner upp grannens bil. Dessutom är vår a-kassa fortfarande en av världens mest generösa.

Ungdomsarbetslösheten är ett reellt problem som måste bekämpas. Fler unga måste ha ett jobb att gå till och en egen inkomst att leva på. Att däremot måla ut den som skenande och en direkt orsak till problem i förorten år 2013 är felaktigt. Våren 2006, när Socialdemokraterna styrde under brinnande högkonjunktur, var ungdomsarbetslösheten 24,6 procent – idag, efter fem års global finanskris, är ungdomsarbetslösheten 24,7 procent. Det är alldeles för högt, men går knappast att ärligt beskriva som skenande.

Annons
X

På jakt efter billiga politiska poänger med slagkraftig klasskampsretorik glömmer SSU hur verkligheten ser ut. Utan en korrekt verklighetsbild står man också hopplöst tom på politiska idéer för en bättre framtid.

Sveriges unga, oavsett om vi bor i Husby eller Hudiksvall, måste kunna känna framtidstro. Vägen dit går genom att vi skapar fler möjligheter till jobb och garanterar en skola där man får det stöd man behöver och som inte låter någon falla ur. Så ersätts hopplöshet med framtidstro och optimism. Tvärtom vad Sveriges unga behöver så vill Socialdemokraterna istället göra det svårare att få jobb och dyrare att anställa unga. Detta efter att i årtionden ha monterat ner svensk skola. Det är inte vägen framåt för oss unga.

ERIK BENGTZBOE

förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Tidigare debattartiklar om förorten:

Läs även

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X