Annons

”Klassiskt misstag att ställa flyg mot tåg”

Politiker och opinionsbildare som anser att medeltidens levnadssätt är svaret på klimatförändringarna kommer inte att bli framtidens hjältar, skriver Leif Gripestam (M) i en replik.
Politiker och opinionsbildare som anser att medeltidens levnadssätt är svaret på klimatförändringarna kommer inte att bli framtidens hjältar, skriver Leif Gripestam (M) i en replik. Foto: Lars Pehrson

En utbyggnad av Arlanda är nödvändig för att möta en växande befolkning i Stockholmsregionen och våra högt ställda mål om ökad tillväxt. Sverige behöver alla trafikslag, skriver Leif Gripestam (M) i en replik till MP.

Under strecket
Publicerad

Sverige är ett avlångt land med stora avstånd. Det ställer stora krav på goda kommunikationer för att vi ska kunna fungera som ett sammanhängande och sammanlänkat rike. En enkel resa från Luleå till Stockholm med SJ tar allt mellan 12 och 17 timmar. Samma resa med flyg tar 1 timme och 20 minuter. Ska man göra affärer, åka på konferens eller hälsa på vänner och bekanta har man inte alltid två dygn på sig att göra denna resa.

Att inte bygga ut Arlanda skulle slå hårt mot den svenska välfärden då utländsk turism, huvudkontor, start-ups och andra branscher är beroende av goda förbindelser med marknader, partners och konkurrenter på marknader ute i Europa och världen. Svensk flygexport står för 350 miljarder om året. Denna sorts företag och handel är Stockholmsregionen och Sverige helt beroende av för sin dagliga välfärd.

Annons
Annons
Annons